Persbericht
Windpark op Noordzee in de problemen
Amsterdam, Den Haag, 11 december 2002 - Het plan van Shell en Nuon om voor de kust bij Egmond een windmolenpark te bouwen, dreigt in problemen te komen. Het huidige MEP-wetsvoorstel voor de stimulering van duurzame energie blokkeert een rendabele exploitatie van het windpark.
Shell en Nuon, die voor dit project samenwerken onder de naam NoordzeeWind, zijn teleurgesteld in de overheidsplannen om wind op zee te stimuleren met 6,8 eurocent per kilowattuur. Op 25 november 2002 pleitten Nuon en andere marktpartijen in een hoorzitting in de Tweede kamer voor een vergoeding van 7,7 eurocent per kWh. De door het ministerie van Economische Zaken voorgestelde vergoeding is niet alleen onvoldoende voor een rendabele exploitatie, maar ook minder dan is toegezegd bij de aanbesteding van dit economisch risicovolle project. Om een levensvatbaar project mogelijk te maken, zijn onder het huidige REB-regime afspraken gemaakt met de overheid over het economisch rendement. Vertaald naar de nieuwe MEP-regeling komt dat neer op 7,7 eurocent per kilowattuur. Met het wetsvoorstel worden deze afspraken niet nagekomen en komt de economische haalbaarheid op losse schroeven te staan.
Vorig jaar keurde de Tweede Kamer het kabinetsplan goed om tien kilometer uit de kust bij Egmond een windpark te bouwen. Na een selectieprocedure wees de overheid het project dit voorjaar toe aan NoordzeeWind. Met 36 windmolens en een totaal vermogen van 99 Megawatt speelt het plan optimaal in op eisen van natuur en milieu, gezondheid en veiligheid. Het beoogde windpark levert verder veel nieuwe kennis op die kan worden gebruikt bij de toekomstige aanleg van windparken op zee. Het park van NoordzeeWind moet medio 2005 duurzame energie gaan leveren aan 110.000 huishoudens.
Voor nadere inlichtingen:
Shell Persdienst, Henk Bonder, 070 - 377 87 50
Nuon Mediarelaties, Bart Sikking, 020 - 597 42 00