Kabinet lapt controversiële onderwerpen aan zijn laars
DEN HAAG, 20021211 -- Het kabinet-Balkenende neemt het niet nauw met de onderwerpen die eind oktober door het parlement controversieel zijn verklaard. Enkele politiek omstreden wetsvoorstellen en notities die op de lijst staan, worden toch doorgevoerd. Anderzijds ontbreken gevoelige onderwerpen als het spaarloon en afschaffing van de Pemba-boete voor kleine bedrijven. Opportunisme speelt een belangrijke rol bij het al dan niet controversieel verklaren. Daarbij zijn veel onderwerpen op de lijst geplaatst omdat ze ook na de val van Kok-II controversieel waren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Parlementaire Nieuwsbrief.
Het frequentiebeleid is een van de zaken die het kabinet toch doorzet. Volgens de Kamer is de frequentieverdeling onder commerciële zenders te omstreden - de kwestie speelt al dertien jaar - om door een gevallen kabinet te laten afhandelen. Balkenende besliste anders: de zenders zullen volgend jaar juni voor de komende acht jaar zijn ingedeeld in negen verschillende 'kavels'.
Daarnaast bleken twee brieven over vaststelling van subsidies voor ontwikkelingsorganisaties ineens van de lijst te zijn geschrapt. Staatssecretaris Van Ardenne besloot hiertoe omdat de organisaties volgens wetgeving binnen een bepaalde termijn uitsluitsel behoren te krijgen over toekenning van subsidies.
Een ander onderwerp waarmee het kabinet toch doorgaat, is het wetsvoorstel voor een nieuwe Bijstandswet. Het kabinet heeft het ontwerp inmiddels voor advies naar de Raad van State gestuurd en bespreekt het binnenkort in de ministerraad. Maatschappelijke groepen, zoals de vakbonden, sociale diensten, de Sociale Alliantie, maar ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de PvdA hebben felle kritiek geuit op het wetsvoorstel dat tal van tegenstrijdigheden en ongerijmdheden zou bevatten.
Ook hekelen zij de "we-gaan-gewoon-door-houding" van het demissionaire kabinet. Eind november moest Balkenende al in de Eerste Kamer tekst en uitleg geven over de voortvarendheid waarmee het kabinet doorregeert. De premier legde de kritiek van de fracties van PvdA, GroenLinks en D66 naast zich neer en verklaarde puur uit landsbelang te handelen. De ongeschreven regel dat een demissionair kabinet geen nieuw beleid mag ontwikkelen en dat politiek gevoelige voorstellen niet meer door de Kamer zullen worden behandeld, lijkt onder Balkenende even controversieel te zijn als de lijst van controversiële onderwerpen.