Ingezonden persbericht

Geachte redactie van de nieuwsbank.

De slachtoffers van 8 december 1982 worden nu in Suriname opgegraven om achter de ware toedracht te kunnen komen.

Ik ben van mening dat meer informatie nodig is voor de berechting van de daders en medeplichtigen Dat de Nederlandse overheid zeker een rol heeft gespeeld in de duistere gebeurtenissen van toen is tot nu toe krampachtig verzwegen en moet nu worden onderzoek middels een parlementaire enquette. Daartoe mijn artikel.

Er is voldoende redenen om een aanvang te maken met een parlementaire enquête naar de rol en bijdrage van de Nederlandse overheid bij de coup van 1980 en de daarop volgende moorden van 8 december 1982 in Paramaribo.

De 8- decembermoorden zijn wederom herdacht en ik denk dat deze misdaad tegen de menselijkheid, in ieder geval voor de nabestaanden, levenslang een onafgebroken kwelling en trauma zal blijven.

Nu na 20 jaar bestaat er nog steeds geen duidelijkheid over de ware toedracht, de moordenaars en hun medeplichtigen. De hoop is gevestigd op het forensisch onderzoek dat binnenkort plaatsvindt. De opgravingen van de slachtoffers, hoewel 20 jaar te laat, zullen hopelijk een aantal zaken meer aan het licht brengen. Maar de centrale vraag is of de nog in leven zijnde misdadigers en hun handlangers ten volle zullen kunnen worden berecht. Ik twijfel niet aan de Surinaamse rechtsspraak.

Wat men voortdurend uit het oog verliest, is de rol en de betrokkenheid van de Nederlandse overheid en de handlangers bij deze misdaad tegen de menselijkheid.

Uit de film, SURINAME PAPERS, die VARA op 7 december jl. laat op Nederland 3 vertoonde, wordt de sneki-rol van de toenmalige Nederlandse regering gesuggereerd. Zowel bij de onafhankelijkheid van 1975 en de coup van 1980 als de decembermoorden in 1982 gaat Nederland niet vrij uit. De film laat zien dat Surinaamse parlementariërs dik zouden zijn betaald om de onafhankelijkheid door te krijgen en dat de Nederlandse overheid ook bij de coup van 1980 een ondersteunende rol zou hebben gehad. Feit is dat 1 miljard Nederlandse guldens toen kritiekloos in het militaire terreurbewind is gestopt. Is dit geen financiering van terrorisme en misdaad tegen de menselijkheid? Wie schetst mij de verbazing als ik nu in de kranten lees dat president Venetiaan onlangs in het Surinaamse parlement zich beklaagde over de negatieve rol en betrokkenheid van Nederland in het ontwikkelingsproces van de Surinaamse politiek en de economie.

Wordt het geen tijd om de betrokkenheid van Nederland bij de 8- decembermoorden ook aan de kaak te stellen middels een parlementaire enquêtecommissie ?

Misdaad tegen de menselijkheid verjaard toch nooit ? Wat weten de politici zoals Jan Pronk. Van Mierloo, Wijsglas,etc. over hun eigen rol bij de gebeurtenissen in Suriname bij de onafhankelijkheid, de coup en de decembermoorden ?

De opgravingen in Suriname zijn het halve werk. Laat men het eindelijk goed aanpakken door ook op de Nederlandse boden diep te graven naar wat tot nu toe begraven ligt. Intelligente juristen zoals Spong en de CDA parlementariër Rambocus, wier broer toen ook is vermoord, acht ik kapabel genoeg om een justitieel of parlementair onderzoek te doen gelasten naar de rol en de betrokkenheid van Nederlandse politici en andere Nederlanders bij de voorbereiding en uitvoering van de moorden. Schuldigen dienen dan zich te verantwoorden voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

Ik denk dat de Nederlands overheid gedaagd moet kunnen worden tot herstelbetalingen en terugbetaling van de verkwanselde ontwikkelingsgelden tijdens het militaire bewind..

S. Harinandan Singh
( oud voorzitter van de VHP Nederland ).

Burgemeester Knappertlaan 238 A
3117 JC Schiedam
010 4271921.