Berichtnaam: Wijn betreurt impasse in Geneve bij WTO-onderhandelingen over toegang tot medicijnen
Nummer: 191
Datum: 11-12-2002
Nederland is ernstig teleurgesteld dat een impasse is ontstaan bij de onderhandelingen die de afgelopen tijd in Genève zijn gevoerd over de toegang van ontwikkelingslanden tot goedkope medicijnen, aldus staatssecretaris van Economische Zaken Joop Wijn. Een oplossing voor dit probleem wordt algemeen beschouwd als de lakmoesproef voor het ontwikkelingsgehalte van de lopende ronde in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organisation, WTO). De nu ontstane impasse is te betreuren, zowel vanwege het belang van het onderwerp zelf als uit het oogpunt van het welslagen van de ronde als geheel.
Achtergrond
In de onderhandelingen over toegang tot medicijnen is in Genève nog geen doorbraak bereikt. Het gaat daarbij om ontwikkelingslanden die zelf geen of onvoldoende productiecapaciteit hebben voor medicijnen tegen bijvoorbeeld HIV/AIDS, malaria en tuberculose. Vorig jaar is op de WTO top te Doha, Qatar, afgesproken dat vóór 31 december 2002 een oplossing zou moeten worden gevonden voor dit probleem.
Enkele struikelblokken zijn, ondanks intensieve onderhandelingen de afgelopen weken, niet uit de weg geruimd. De vragen om welke landen het gaat, om welke ziekten (en bijbehorende medicijnen) en hoe dit juridisch ingekleed moet worden, zijn volgens veel landen nog niet bevredigend beantwoord. Er is ook nog geen oplossing gevonden om te voorkomen dat goedkope medicijnen worden teruggesluisd naar ontwikkelde landen.
Voor het bereiken van een oplossing is zowel een positieve instelling nodig van ontwikkelde als van ontwikkelingslanden. De onderhandelingen in deze laatste fase worden ernstig bemoeilijkt door een veelheid van nieuwe elementen die helaas ook door een aantal ontwikkelingslanden in de discussie zijn gebracht. Dat heeft tot verdere complicaties geleid.
Dit is des te schrijnender, nu de slechte gezondheidssituatie in veel ontwikkelingslanden (en vooral de minst ontwikkelde landen) om snel en effectief ingrijpen vraagt.
Er zijn sinds geruime tijd al specifieke initiatieven van farmaceutische bedrijven (waaronder ook enkele in Nederland gevestigde bedrijven) gaande, die goedkope medicijnen aan ontwikkelingslanden leveren. Dit blijft echter een druppel op een gloeiende plaat. Recent is gebleken dat sommige van die medicijnen niet eens in ontwikkelingslanden aankomen, maar illegaal naar Europa worden geëxporteerd.
Nederland hoopt daarom dat de toegang tot goedkope medicijnen zo snel mogelijk alsnog werkelijkheid wordt en blijft zich hier krachtig voor inzetten. Nederland hoopt dat alle bij de onderhandelingen betrokken landen streven naar een realistische oplossing.