GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 11 december 2002 15:03
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Loonmatiging topinkomens afdwingen
(11 december 2002)
Ineke van Gent pleit bij de begroting Sociale Zaken voor meer solidariteit. Zij pleit er voor om loonmatiging bij topinkomens af te dwingen; de inkomensverschillen verkleinen; de werkgelegenheid vergroten; en meer doen aan de preventie van arbeidsongeschiktheid.
GroenLinks wil de garantie dat de topinkomens in 2003 met maximaal 2,5% stijgen. De loonmatiging die ook voor topinkomens is afgesproken in het Najaarsakkoord moet ook worden uitgevoerd. Daarom zal GroenLinks het initiatiefwetsvoorstel 'Openbaarheid Topinkomens' ter behandeling aan de Tweede Kamer voorleggen. In dit wetsvoorstel wordt vastgelegd dat ondernemingsraden controle kunnen uitoefenen op de inkomensontwikkeling van het topmanagement. Ineke van Gent zal de indiening van deze initiatiefwet aankondigen tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Solidariteit tussen rijk en arm
Het principe 'sterkste schouders, zwaarste lasten' staat bij dit kabinet onder zware druk. Terwijl de rijken en vermogenden goed worden bediend, wordt er beknibbeld op de bijstand en de huursubsidie. De inkomensplaatjes laten zien dat mensen met een uitkering of met een laagbetaalde baan fors moeten inleveren in 2003. Zij hebben de afgelopen jaren niet de lusten gehad van de hoogconjunctuur; nu worden wel de lasten van een slechtere economie bij hen neergelegd. De alternatieve begroting van GroenLinks toont aan dat het mogelijk is de inkomensverschillen te verkleinen en de werkgelegenheid te vergroten.
Werk, werk, werk
De werkloosheid loopt in 2003 fors op: 100.000 mensen extra zullen komend jaar zonder werk komen te zitten. Een deel hiervan wordt rechtstreeks veroorzaakt door het slechte beleid van dit kabinet. Als de alternatieve begroting van GroenLinks zou worden uitgevoerd, levert dat 40.000 extra banen op in 2003. Wie wil die kans nou laten schieten in tijden van krapte?
Vooral mensen met een gesubsidieerde baan zitten in onzekerheid. De regering geeft geen enkele garantie dat zij ook over een jaar nog werk hebben. Het risico is enorm dat mensen zonder baan gevangen blijven in de bijstand, de WAO of de WW. GroenLinks is overtuigd van de grote maatschappelijke waarde van Melketiers: zowel voor de mensen zelf als voor de sectoren waarin zij werken. Daarom hebben wij wijzigingsvoorstellen ingediend om de dreigende kaalslag ongedaan te maken.
Arbeidsongeschiktheid
Dit kabinet doet niets om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te helpen en te houden. Alle heil wordt blijkbaar verwacht van het aanscherpen van de toegang tot- en uitkleding van de WAO. GroenLinks roept het kabinet op meer aandacht te besteden aan preventie en reïntegratie. Dat betekent het terugdraaien van de bezuiniging op de Arbeidsinspectie, het versterken en verbreden van de arboconvenanten, en het stellen van normen voor de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid (fysieke belasting, RSI en werkdruk). Ineke van Gent pleit ook voor quotering: middelgrote en grote bedrijven moeten verplicht worden om een minimumaantal gedeeltelijk arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
11 december 2003
Ineke van Gent
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -