Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08
Persbericht
Persbericht
SERV vindt inwerkingsbeleid nodig, decreet niet
Brussel, 11 december 2002
T.a.v. de redactie,
Vandaag gaf de SERV advies over het ontwerp van decreet betreffende het inwerkingsbeleid. Het decreet wil de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt verzekeren door een recht op bijzondere opleiding en begeleiding in te voeren. De raad ondersteunt het principe van inwerkingstrajecten, maar vraagt wel om in voldoende aanbod en middelen te voorzien. Het inwerkingsdecreet is voor de raad overbodig omdat het recht op gepersonaliseerde begeleiding en opleiding nu al een decretale opdracht is voor de VDAB, en dit voor alle werkzoekenden, zowel autochtone als allochtone. Er is wel extra aandacht nodig voor de factoren die de toegang tot het arbeidsproces voor allochtonen belemmeren. Dit vergt een correcte inschatting en erkenning van (in het buitenland) verworven competenties (EVC), een voldoende aanbod aan taalopleidingen en aandacht voor opvolging bij en na de plaatsing van een allochtone werkzoekende. Volgens de raad dragen alle werkzoekenden, zonder onderscheid, de verantwoordelijkheid zich in te schakelen in het arbeidsproces. Het is een verkeerd signaal een verschil in behandeling te creëren tussen allochtonen en autochtonen.
De raad stemt in met de principes van het decreet. Hij ondersteunt het principe dat werkzoekende oudkomers en nieuwkomers het recht hebben op inwerkingstrajecten. Om dit recht te garanderen moet men wel een voldoende aanbod creëren aan bijzondere begeleidings- en opleidingstrajecten. Daar zal men de nodige middelen moeten voor inzetten.
Inwerkingsdecreet overbodig
Voor de realisatie van dit recht is er volgens de raad geen nieuw decreet nodig. Het recht op gepersonaliseerde begeleiding en opleiding is al voorzien in het charter van de werkzoekende als decretale opdracht voor de VDAB, en dit voor alle werkzoekenden, zowel autochtone als allochtone. Binnen het huidige decreet heeft de VDAB voldoende grondslag om haar aanbod aan inwerkingstrajecten uit te breiden. Het kernprobleem is dat daarvoor onvoldoende middelen worden ingezet. Het voorontwerp noch de begroting 2003 voorzien echter extra middelen.
Bijzondere begeleiding afstemmen op noden
De sociale partners beklemtonen dat de VDAB een decretale opdracht heeft naar alle werkzoekenden, autochtone zowel als allochtone, om een gepersonaliseerde trajectbegeleiding te garanderen. Dit is het vertrekpunt voor elk inwerkingsbeleid naar allochtonen. Daarom moet beter worden uitgelijnd wat het recht op een bijzondere opleiding en begeleiding voor allochtonen inhoudt. Dit moet worden afgestemd op de specifieke factoren die de toegang tot het arbeidsproces voor allochtonen belemmeren. De SERV ziet drie specifieke aandachtspunten.
Een correcte inschatting en eventueel erkenning van verworven competenties (EVC) is voor alle werkzoekenden de basis voor een aangepaste trajectbegeleiding. Voor allochtonen is er ook behoefte aan een erkenning van competenties die in het buitenland werden verworven.
Een deel van de allochtonen beheerst het Nederlands onvoldoende. Het aanbod aan taalopleidingen, bedrijfsstages gericht op taaloefening, taalondersteuning tijdens technische opleidingen, enz. moet uitgebreid en verbreed worden. Op 15 mei werd dit door de SERV al benadrukt in zijn standpunt over het Nederlands als tweede taal.
Ten slotte moet de begeleidingsinstantie extra aandacht schenken aan de problemen bij plaatsing en na plaatsing van een allochtone werkzoekende.
Gelijke behandeling alle werkzoekenden
De VDAB moet, volgens het ontwerp, meedelen aan de uitkeringsinstantie wie niet wil meewerken aan een inwerkingstraject. De raad vindt deze bepalingen overbodig.
Alle werkzoekenden, allochtone en autochtone, dragen de verantwoordelijkheid zich in te schakelen in het arbeidsproces. Wat de RVA betreft bestaan hierover al duidelijke afspraken. Deze afspraken moeten wel consequent nageleefd worden.
Voor de OCMW s is er nog geen kader, maar indien de OCMW s erom verzoeken kunnen afspraken gemaakt worden.
Door in het decreet bepalingen hierover op te nemen die enkel betrekking hebben op de allochtone werkzoekenden, geeft de decreetgever een verkeerd signaal, namelijk dat er een verschillende behandeling tussen allochtonen en autochtonen gecreëerd wordt. Daarom stelt de SERV voor om deze bepalingen te schrappen uit het decreet.
Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be
- 2 -
Wetstraat 34-36 ½ 1040 Brussel ½ Tel: 02.20.90.111 ½ Fax: 02.21.77.008 ½ E-mail: serv@serv.be ½ www.serv.be
******** McAfee GroupShield Exchange **********
******** Alert generated at: Wednesday, December 11, 2002 14:36:09 Romance Standard Time
---
Het bericht " oledata.mso " werd vervangen.
Het werd tegengehouden omdat het mogelijk een virus beva