NIVRA

Persbericht 11 december 2002

Inzicht in financiële situatie beursfondsen blijkt verbeterd

Uit onderzoek van het Koninklijk NIVRA blijkt dat de nieuwe verslaggevingrichtlijnen die in 2001 zijn ingevoerd, leiden tot een verbetering van het inzicht in de financiële situatie en resultaten van ondernemingen. Om internationaal niet achterop te raken op het gebied van transparantie en verantwoording moet de Nederlandse wetgeving echter zo snel mogelijk worden aangepast aan de internationale verslaggevingsregels. Volgens het NIVRA heeft er een verschuiving plaatsgevonden van winst- en verliesdenken naar balansdenken. Door de balans centraal te stellen in verslaggeving ontstaat er volgens de onderzoekers een reëler beeld van wat de onderneming bezit. Bovendien geven ondernemingen steeds meer informatie om hun jaarrekening toe te lichten. De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het boek 'Het jaar 2001 verslagen' dat vandaag door Piet Hoogendoorn, voorzitter van het Koninklijk NIVRA en Jan Backhuijs, voorzitter van de Commissie Jaarverslaggeving van het NIVRA, is uitgereikt aan Paul Koster, bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten.

Naar aanleiding van de toenemende complexiteit van de activiteiten van ondernemingen en de maatschappelijke vraag om meer transparantie, zijn in 2001 in Nederland verschillende nieuwe verslaggevingrichtlijnen ingevoerd. Deze regels hebben tot doel een betere aansluiting te vinden bij de internationale regelgeving. De wijzigingen vormen de grootste verandering in de regels in 20 jaar en zijn een eerste stap in de richting van wereldwijde standaarden.

Sinds 1996 voert het NIVRA jaarlijks een onderzoek uit naar de verslaggeving van de grootste Nederlandse beursfondsen. Door de grootschaligheid van het onderzoek en de beschrijvingen van best practices wordt het boek jaarlijks door vele ondernemingen gebruikt ter verbetering van de verslaggeving. 'Het jaar 2001 verslagen' beschrijft de resultaten van het onderzoek naar de verslaggeving van 48 AEX en Midkap fondsen.

Enkele opvallende conclusies:


- Veel financiële instellingen brengen nog steeds de goodwill ten laste van het eigen vermogen. Op basis van de nieuwe regelgeving wordt goodwill niet langer ten laste van het eigen vermogen gebracht, maar geactiveerd op de balans. Voordeel hiervan is dat beter inzichtelijk wordt wat er is betaald en dat er een geleidelijke afschrijving ten laste van het resultaat plaatsvindt, in plaats van een eenmalige verwerking buiten het resultaat om. Om hun uitzonderingspositie te verantwoorden, doen verschillende financiële instellingen een beroep op de Nederlandse wetgeving die een uitzondering mogelijk maakt. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer die het rechtstreeks ten laste van het eigen vermogen brengen van goodwill verbiedt. Wanneer deze wetgeving bekrachtigd wordt betekent dit een betere aansluiting bij de international standaarden.


- Terwijl in de huidige kenniseconomie immateriële activa steeds belangrijker worden, blijkt dat deze activa, met uitzondering van goodwill, op dit moment relatief weinig op de balans worden opgenomen. Immateriële activa blijven onder de huidige regelgeving onderbelicht en dit onderwerp zou in de verslaggeving in belang moeten toenemen.


- Op dit moment zijn het met name ondernemingen met een internationale beursnotering die uitgebreid verslag doen van de financiële gevolgen van hun pensioenregeling. Met invoering van de International Accounting Standards in 2005 moeten alle Nederlandse ondernemingen verslag doen van de financiële gevolgen van hun pensioenregelingen.

'Het jaar 2001 verslagen' is onderverdeeld in de hoofdstukken goodwill, immateriële activa, voorzieningen, pensioenregelingen, tussentijdse berichtgeving, verslaggeving op internet en verslaggeving over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Per hoofdstuk is onderzocht op welke manier ondernemingen de van toepassing zijnde richtlijn voor de verslaggeving hanteren. Hierbij zijn de onderzoekers uitgegaan van internationale verslaggevingsstandaarden, aangevuld met bijzonderheden vanuit de Nederlandse wet- en regelgeving.

Foto beschikbaar
Een foto van de overhandiging door Piet Hoogendoorn en Jan Backhuijs aan Paul Koster is rechtenvrij beschikbaar via ANP Pers Support Foto en via de digitale beeldbank van het ANP.

Voor meer informatie of een exemplaar van 'Het jaar 2001 verslagen' kunt u contact opnemen met Pauline Greuell, tel. 020 3010371.

Bij het Koninklijk NIVRA zijn circa 13.000 registeraccountants aangesloten. Zij zijn werkzaam in functies waarin de kwaliteit van informatie en informatieverzorging centraal staat. Het NIVRA bevordert de kwaliteit van de beroepsuitoefening door registeraccountants ten dienste van het algemeen belang en behartigt hun gemeenschappelijk belang.

11 dec 02 14:35