Fontys


woensdag 11 december 2002

Fontysstudente logopedie verdient eervolle vermelding voor afstudeeronderzoek
Adrienne de Vet, studente logopedie aan Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven, heeft van de Stichting Logopedie Fonds een eervolle vermelding gekregen voor haar afstudeeronderzoek Moet alles wat kan? Een onderzoek naar medische ethische vraagstukken die logopedisten tegenkomen in het ziekenhuis. De Vet kreeg de eervolle vermelding op 30 november tijdens een symposium op de Hogeschool Zuyd in Heerlen waar studenten van Nederlandse en Vlaamse Logopedieopleidingen hun genomineerde afstudeeronderzoek konden presenteren.

Een internationale jury gaf de eerste prijs, de Stichting Logopedie Fonds Prijs 2002, aan een student van de Hogeschool Vesalius in Gent. Er waren tien eindwerken van studenten genomineerd. De jury heeft zich bij haar oordeel laten leiden door de kwaliteit van het eindproduct en haar oordeel gebaseerd op de criteria van de Stichting Logopedie Fonds. Dit houdt in dat het afstudeeronderzoek getuigt van maatschappelijke relevantie en verantwoordelijkheid, innovatief is en aantoont dat de student in staat is tot het doen van adequaat toegepast wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek van de uit Dongen afkomstige Adrienne de Vet concentreerde zich rond de vraag welke ethische vraagstukken logopedisten in de gezondheidszorg tegenkomen en op welke manier zij daarover beslissingen nemen. Bij een ethisch vraagstuk op het gebied van logopedie kan bijvoorbeeld gedacht worden aan keuzes wat betreft de wachtlijsten: wie behandel je het eerst, patiënten met een goede prognose of degene die het eerst aan de beurt is? Om te kijken of logopedisten de juiste bagage hebben om met dit soort vraagstukken om te kunnen gaan, is een enquête afgenomen onder logopedisten. De jury baseerde haar positieve oordeel over het onderzoek van de Vet op het gegeven dat het aansluit bij een belangrijk maatschappelijk thema dat nog onvoldoende aandacht krijgt. Het thema van het onderzoek sluit aan bij de dilemma's die iedere logopedist in zijn dagelijkse werk kan tegenkomen. Het heeft bovendien een overstijgend karakter en draagt bij aan de kwaliteit van de uitoefening van het beroep. De jury werd voorgezeten door Mw. M. Aal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie. Het afstudeeronderzoek van de Vet werd begeleid door Mevr. drs. N. Canters van de opleiding Logopedie van Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Zowel aan Adrienne als aan de opleiding voor Logopedie is een oorkonde overhandigd, waarbij Adrienne nog eens extra werd verrast met een ' Verwen-Week-End ' voor twee personen.