Waterschap Groot Salland

Zwolle, 6 december 2002

Balgstuw officieel in gebruik

Unieke stormvloedkering beschermt West-Overijssel tegen hoogwater van het IJsselmeer.

Woensdag 11 december 2002 zal de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Mevrouw Drs. M.H. Schultz van Haegen, de balgstuw bij Ramspol in gebruik nemen. Tegelijkertijd zal zij dan ook officieel de Dijkverbeteringen afsluiten die Achter Ramspol, o.a. bij Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis hebben plaatsgevonden.

Unieke waterkering
De balgstuwkering bij Ramspol is een unieke waterkering met drie enorme balgen van rubberdoek van elk 80 meter lengte, die zich bij overstromingsgevaar automatisch vullen met water en lucht. Dit type kering wordt ook in Japan wel toegepast. Uniek bij Ramspol is echter dat een balgstuw wordt gebruikt als stormvloedkering. De balgen zijn gemaakt van flexibel doek van rubber met een nylonvezel dat over de breedte van de watergang aan een drempel op de waterbodem op NAP - 4.65 meter is bevestigd. Het doek ligt op zogenaamde geleiderollen. Bij overstromingsgevaar wordt de balgstuw met water en lucht gevuld. Ook dat is nog niet eerder toegepast. Bij het vullen wordt eerst een hoeveelheid lucht in de balg gepompt. Daarna worden afsluiters geopend waardoor de balgen automatisch vollopen met water. Daarna worden de balgen door het bijpompen van lucht op de vereiste spanning gebracht. Het volledig in bedrijf stellen duurt maximaal één uur. Eenmaal gevuld, ligt de balgstuw als een langgerekte band van 10 meter hoog en 13 meter breed in en boven het water. Er zit dan in elke balg 3,5 miljoen liter water en 3,5 miljoen liter lucht (in één balg is ruimte voor 10 rijtjeshuizen). De breedte van het doek is 24 meter en het gewicht is 17,8 kg per vierkante meter. Het totale gewicht van één balg is ca. 33 ton.
De balgstuw is gebouwd in opdracht van de Waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden aangelegd op 250 meter ten westen van de Ramspolbrug tussen het Kampereiland en de Noordoostpolder. Ten behoeve van het gehele project is een krediet beschikbaar gesteld van ruim 70 miljoen. De bouw van de balgstuw valt onder het Deltaplan Grote rivieren.

Dijkversterking Achter Ramspol
Door het sluiten van de balgstuwkering daalt de hoogwaterstand bij Zwartsluis en Zwolle aanzienlijk. Toch is de bouw van de balgstuw alleen niet genoeg om de veiligheid te garanderen. Daarom werden Achter Ramspol delen van de dijken langs het Zwartemeer, Zwartewater en de Vecht ook versterkt. De waterkeringen Achter Ramspol hebben een lengte van ongeveer 115 kilometer. Zonder de aanleg van de balgstuw zouden de dijkversterkingen Achter Ramspol erg ingrijpend zijn. Met als gevolg dat de natuur, het landschap en de cultuurhistorische bebouwing flink zouden worden aangetast.
Grootschalige dijkverzwaring kon door de bouw van de balgstuw dus worden voorkomen. Maar kleinschalige dijkversterkingen moesten wel plaatsvinden. Bovendien was de dijkversterking samen met de aanleg van de kering bij Ramspol aanmerkelijk goedkoper dan alleen dijkversterking.

Einde persbericht

---