Centrum voor Arbeidsverhoudingen

28-11-2002
www.cnvpubliekezaak.nl

Ledenraadpleging 11 december over sociaal akkoord 2003

CNV Publieke Zaak belegt op 11 december een extra Algemene Vergadering over het op donderdag 28 november gesloten sociaal akkoord. Pas op die ledenraadpleging wordt duidelijk of CNV Publieke Zaak instemt met de afspraken tussen kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties.

De afgelopen weken is veelvuldig overleg gevoerd tussen partijen. Een meerjarig akkoord bleek niet tot de mogelijkheden te behoren, omdat de kabinetsvoorstellen rond de WAO voor de vakbeweging niet acceptabel zijn. Ook een akkoord voor 2003 is slechts heel moeizaam tot stand gekomen, waarbij het kabinet concessies heeft moeten doen op het gebied van het spaarloon en de minima.

CNV Publieke Zaak bespreekt op 11 december tijdens een extra Algemene Vergadering (vertegenwoordiging van de landelijke groepen) de inhoud van het sociaal akkoord. Pas na deze ledenraadpleging neemt de bond een definitief standpunt in.

De belangrijkste afspraken in het sociaal akkoord:

o CAO-lonen: maximale loonstijging van 2,5% (verwachte inflatie); o Spaarloon: dit blijft in 2003 gehandhaafd. De maximale inleg gaat weliswaar omlaag maar komt toch nog uit op ¤ 613. Dit is fors meer dan het kabinet eerst wilde. Premiesparen vervalt wel. o Minima: mensen die langer dan 3 jaar op het sociaal minimum zitten krijgen in 2003 een eenmalige uitkering die kan oplopen tot ¤ 450 voor gezinnen.
o Melkertbanen: van de 83.000 worden er 10.000 omgezet in gewone banen. De 73.000 resterende Melketiers houden in ieder geval in 2003 hun baan. Met de gemeenten wordt gewerkt aan een oplossing voor de jaren daarna.
o Koopkracht: werkenden krijgen een hogere arbeidskorting en betalen dus minder belasting. Dit verkleint tevens de armoedeval voor mensen die vanuit een uitkering gaan werken.
o Pensioenen: de pensioenfondsen krijgen langer dan een jaar de tijd om hun zaakjes op orde te brengen. Dus hoeven ook de pensioenpremies niet extreem omhoog. Bovendien trekt het kabinet haar plannen in om pensioenopbouw moeilijker te maken.

---