Universiteit van Utrecht

>

29 november 2002

Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Promotie: Het platteland mag niet op slot

Landelijk wonen is zeer populair onder stedelingen. Om aan de vraag tegemoet te komen, is een uitbreiding van het aanbod van landelijke woonmilieus hard nodig, zo stelt Saskia Heins in haar proefschrift waarop zij op 11 december aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen hoopt te promoveren. Gezien de grote populariteit van het landelijk wonen is het op slot gooien van het platteland onverstandig.

Maar liefst 90% van de 491 door Heins ondervraagde stedelingen met verhuisplannen wil landelijk wonen. En dan gaat het niet alleen om ouderen, huishoudens met een hoog inkomen en gezinnen met kinderen, maar ook om jongeren en huishoudens met een laag inkomen. Het aanbod van landelijke woonmilieus is echter zeer beperkt en komt zeker niet tegemoet aan de in dit onderzoek aangetoonde vraag. Gelukkig pleit minister Kamp van VROM in de onlangs verschenen Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk Beleid voor een verruiming van het aanbod van woningen op het platteland. Wanneer deze verruiming ook werkelijk plaats zal gaan vinden, zouden meer stedelingen hun rurale woondroom kunnen verwezenlijken.

Bang dat de steden vervolgens leeg zullen lopen is volgens Heins onterecht. Want het is opvallend dat slechts een klein deel van de ondervraagden naar het 'echte' platteland in het buitengebied wil verhuizen (20%). Voor de meerderheid vormt een woonmilieu met de kenmerken van het platteland, maar dan wel in of aan de rand van het stedelijk gebied een aantrekkelijk alternatief en dikwijls zelfs het ideaal. Het is dus van belang dat er ook voldoende groene en landelijke woonmilieus in en aan de rand van de steden worden gecreëerd.

Uit het onderzoek van Heins blijkt verder dat het de mensen vooral om rust, veiligheid, ruimte en groen gaat. Ook de aanwezigheid van water en boerderijdieren verhoogt de aantrekkingskracht van het woonmilieu. Verder moet het woonmilieu een bepaalde sfeer uitademen. Met name het dorpse wonen is populair. Dit is te realiseren door de bouw van nieuwe dorpen in het buitengebied of door het scheppen van woonmilieus met een dorpse sfeer aan de rand van het stedelijk gebied, waarbij in de dorpskern enkele voorzieningen worden gecreëerd. Want ofschoon veel mensen graag op het platteland willen wonen, vinden ze de nabijheid van een supermarkt allemaal wel essentieel.

Er is met name vraag naar vrijstaande woningen, boerderijen en twee-onder-een-kap woningen met een tuin. Het is volgens Heins belangrijk dat er niet alleen luxueuze villa's worden gebouwd, maar dat er ook goedkopere woningen op kleinere percelen worden aangeboden. Dit om te voorkomen dat landelijk wonen een elitaire aangelegenheid wordt (of blijft).

Woensdag 11 december 2002 om 10.30 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie:' Rurale woonmilieus in stad en land. Plattelandsbeelden, vraag naar en aanbod van rurale woonmilieus.'
Mw.drs. S. Heins, faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Informatie: Saskia Heins, 030-2531368/055-5226769, S.Heins@geog.uu.nl Rurale woonmilieus in stad en land. Plattelandsbeelden, vraag naar en aanbod van rurale woonmilieus.
ISBN 9051669364, Uitgeverij Eburon, Delft. www.eburon.nl