Gemeente Leiden

Leidenaren op 11 december naar de stembus

Wie wordt onze burgemeester?

Voor het eerst in de geschiedenis van Leiden kunnen de inwoners gaan stemmen voor een nieuwe burgemeester. Op 11 december vindt het burgemeestersreferendum plaats. Elke stemgerechtigd inwoner kan dan kiezen uit twee kandidaten, die door een speciale 'vertrouwenscommissie' zijn geselecteerd.

Burgemeestershamer

Vanaf 12 november strijden twee kandidaat-burgemeesters om de voorzittershamer.

Een dergelijke verkiezingsstrijd tussen twee kandidaten die op persoonlijke titel campagne voeren, is tamelijk nieuw in Nederland. Ook in Tiel is een burgemeestersreferendum aanstaande. De gemeente Vlaardingen en het Brabantse Best hadden op 6 maart 2002 de primeur.

Vanwege de nieuwigheid kregen deze referenda veel aandacht in de landelijke media. Veelvuldig liet de televisie het beeld te zien van twee aspirant-burgemeesters, die zich op bijna Amerikaanse wijze over drukke winkelstraten bewogen om de kiezer de hand te schudden. De verwachting is dan ook dat begin december de Leidse winkelstraten niet alleen bevolkt zullen worden door Sint en Piet, maar ook door de burgemeesterskandidaten. Wie dat zijn, weten we op dinsdag 12 november. Dan maakt de vertrouwenscommissie bekend wie zij heeft geselecteerd.

Twaalf sollicitanten

De vertrouwenscommissie, die zo heet omdat ze de namen van de kandidaten niet openbaar maakt, buigt zich de komende tijd met de Commissaris van de Koningin van de provincie Zuid-Holland over de geschiktheid van twaalf gegadigden. Deze sollicitanten hebben zich gemeld naar aanleiding van de officiële vacature die begin september werd gepubliceerd.

In de vacaturetekst stond onder meer een profielschets van de door de gemeenteraad gewenste kandidaat. Hij of zij moet bijvoorbeeld 'hart voor de stad hebben, toegankelijk, sociaal bewogen en vaardig zijn en gemakkelijk kunnen bewegen in een stad met een grote historische traditie en een samenleving die een grote verscheidenheid kent'. Voldoen de sollicitanten hier aan? De twaalf, onder wie één vrouw, zijn tussen de 36 en 59 jaar oud, zo wilde de provincie kwijt. Zes kandidaten zijn lid van de VVD, drie van de PvdA, één van D66 één van een lokale partij en één kandidaat heeft geen partijpolitieke achtergrond.

Bruggenbouwer

Volgens voorzitter Conny Broeyer (PvdA) moet de vertrouwenscommissie - waarin alle gemeenteraadsfracties vertegenwoordigd zijn - vooral op zoek naar een 'bruggenbouwer' en een 'netwerker'. 'Als je naar de actualiteit kijkt en naar de problemen in Leiden, dan begrijp je dat Leiden een echte bruggenbouwer nodig heeft', vertelt ze. 'Door het dualisme, dat het college en de raad heel verschillende bevoegdheden geeft, is het nodig dat een burgemeester zorgt voor goede contacten tussen die twee organen. Daarnaast moet de nieuwe burgemeester van het Leidse college een team kunnen maken, wat het in het verleden vaak niet was, en voor betere contacten zorgen tussen het bestuur en het ambtelijk apparaat. Bovendien is het nodig dat hij of zij de Leidse contacten in en met de regio versterkt.'

Netwerker

Maar Leiden heeft ook een netwerker nodig. Broeyer: 'Een burgemeester moet een ambassadeur zijn van de stad. Hij of zij moet bijvoorbeeld een 'Haags' netwerk hebben, waarmee belangrijke subsidies kunnen worden binnengehaald. En de burgemeester moet goede contacten met de media kunnen onderhouden.' Bij het selecteren van de kandidaten let de provincie vooral op bestuurlijke kwaliteiten. De vertrouwenscommissie gaat straks bekijken of een kandidaat goed bij de stad past. Conny Broeyer denkt dat de kiezer vooral zal letten op de uitstraling van een kandidaat. 'Voor een kiezer is het belangrijk dat een burgemeester overtuigend overkomt.'

Vertrouwen

De kandidaat die op 11 december de meeste stemmen krijgt, zal door de gemeenteraad als zogenoemde 'voorkeurskandidaat' worden voorgedragen bij de provincie Zuid-Holland. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen dinsdag bij meerderheid besloten. Voorwaarde is dat tijdens de verkiezingen een minimale opkomst van dertig procent wordt gehaald. De Commissaris van de Koningin van de provincie Zuid Holland en de minister van Binnenlandse Zaken volgen zo'n voorkeursadvies bijna altijd op. Daarom wordt de winnaar van het referendum vrijwel zeker de opvolger van Wolter Lemstra, die in juni van dit jaar als interim-burgemeester Jan Postma verving. De keuze is dus aan de Leidenaren zelf.