Aankondiging
Conferentie Techniek 15+ over technisch onderwijs op middelbare scholen
Praktijkgericht onderwijs moet scholier weer interesseren voor bèta/techniek
Dinsdag 10 december 2002 vindt in NEMO een conferentie plaats van het project Techniek 15+ over stimulering van het techniekonderwijs op middelbare scholen. In Techniek 15 + hebben middelbare scholen samen met hbo's, universiteiten en het bedrijfsleven een formule ontwikkeld voor het techniekonderwijs in de tweede fase van het voortgezet onderwijs. Onlangs uitten bedrijven als Shell, Philips, AKZO-Nobel, Unilever en DSM hun bezorgdheid over het ernstig tekort aan technisch en natuurwetenschappelijk geschoold personeel. Middelbare scholieren zouden meer gestimuleerd moeten worden om technische vakken te kiezen. Het project Techniek 15+ heeft praktijk- en ontwerpgerichte onderwijsvormen voor de natuurwetenschappelijke vakken ontwikkeld die jongeren meer motiveren en stimuleren.
Het ontwikkelde lesmateriaal en de ervaringen en inzichten die tijdens dit drie jaar durende project zijn opgedaan, worden gepresenteerd tijdens de conferentie. Een belangrijke bevinding in dit project is dat leerlingen niet gemotiveerd worden voor bèta/techniek door erover te praten, maar door ze er praktisch mee bezig te laten zijn. Het traditionele bètaonderwijs is eenzijdig cognitief gericht. Het vakgebied techniek richt zich meer op ontwerpen, uitvinden en construeren, iets dat scholieren veel meer prikkelt. Integratie van techniek in het lesprogramma leent zich daarom beter om scholieren te interesseren voor natuurwetenschappelijke en technische studies.
Om het tekort aan technici structureel op te lossen moet er volgens de projectgroep een doorlopende leerlijn techniek komen van 4 tot 18 jaar. Hiervoor is een activerende didactiek, motiverend lesmateriaal, en deskundigheidsbevordering van docenten nodig. Daaraan is door de projectgroep Techniek 15+ samen met scholen, vervolgopleidingen en bedrijven invulling gegeven. Havo en vwo-leerlingen bleken in pilots het praktisch bezig zijn met techniek leuker en uitdagender te vinden dan andere werkvormen in de natuurwetenschappelijke vakken.
Techniek 15+ is een project van de stichting Axis (in 1998 opgerichte intermediaire organisatie met als doel meer jongeren te interesseren in bètatechnische opleidingen en beroepen). In dit project wordt uitgevoerd door het AMSTEL Instituut van de UvA (projectleiding) in samenwerking met de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), de Fontys Hogescholen, Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool, Hogeschool van Enschede, Hogeschool Rotterdam, Rijks Universiteit Groningen, Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft , de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente.
Het AMSTEL Instituut (http://www.science.uva.nl/amstel>) is een bètadidactisch expertcentrum voor onderwijs in de natuurwetenschappen en techniek van de Universiteit van Amsterdam.
Locatie: NEMO
Oosterdok 2 (naast Amsterdam Centraal station)
1011 VX Amsterdam
Datum: dinsdag 10 december, 9.30 h - 17.00 uur.
Ingezonden persbericht