Groot protest bij 2e Kamer
tegen dieronvriendelijk beleid
Dinsdag 10 december a.s. zal er een protest plaatsvinden tegen het huidige regeringsbeleid dat geen rekening houdt met de belangen van dieren. Nu de regering o.a. het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod heeft ingetrokken, de legbatterij niet meer wil verbieden en de jacht op dieren wil gaan uitbreiden is het hoog tijd dit diervijandige beleid een halt toe te roepen. Tegelijkertijd roepen we alle politici op zich in de toekomst in te zetten voor de rechten van dieren door het ontwikkelen van betere regel- en wetgeving die een einde moet maken aan de vele vormen van legale dierenmishandeling. Ondertussen dient de al bestaande Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren, zolang er geen betere wetgeving voor dieren is, strikt te worden toegepast.
10 December is het de 5e International Animal Rights Day (IARD), oftewel Dag van de Rechten van het Dier. Niet voor niets valt deze dag op 10 december: 54 jaar geleden werd op deze dag de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens getekend. Dieren kunnen net als mensen pijn lijden, gelukkig of ongelukkig zijn, en hebben net als wij een eigen wil en eigen natuurlijke behoeftes. Daarom streeft IARD er naar dat zowel de overheid als individuele mensen (meer) rekening gaan houden met de belangen van dieren, net zoals wij dat doen met de belangen van onze eigen soort. Dieren uitbuiten, manipuleren, martelen, gevangenzetten en doden is geen mensenrecht!
Het protest zal zich toespitsen op de vijf volgende eisen aan de (toekomstige) regering:
1. Naleving van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren, zolang
er geen betere wetgeving bestaat die de belangen van dieren
behartigt. Volgens Dirk Boon, hoogleraar Dier en Recht, wordt het 1e lid van Artikel 36 van deze wet nooit toegepast. Een grote schande! Dit artikel luidt: "Het is verboden om zonder redelijk doel, of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen."
2. Een verbod op het fokken van pelsdieren.
3. Subsidies die de overheid momenteel in onderzoek met
proefdieren steekt (500 miljoen euro per jaar), dienen te worden
ingezet voor het ontwikkelen en uitvoeren van betrouwbaarder èn
ethisch verantwoord onderzoek: zònder dieren.
4. Subsidies van de overheid die het eten van vlees promoten en
medefinancieren dienen te worden stopgezet. Vlees wordt voor
30% door de overheid, dus de belastingbetaler, gesubsidieerd.
Dit geld dient te worden ingezet voor het promoten van gezonde,
diervriendelijke voeding.
5. Afschaffing van de jacht op dieren. Zogenaamde schade die
door in het wild levende dieren wordt veroorzaakt is niets meer
of minder dan het zoeken naar voedsel door hongerige dieren,
een eerste levensbehoefte. Verlies van landbouwgewassen dient
door de overheid te worden gecompenseerd.
De werkgroep IARD zal voor protestborden, pamfletten en een spandoek zorgen waarmee de eisen aan de regering kracht worden bijgezet. In de vorm van lichtjes zal de tekst "DIEREN HEBBEN RECHTEN" op het plein voor de 2e Kamer branden.
Wij vragen alle dierenorganisaties en dierenactivisten naar het protest te komen om daarmee op te komen voor een rechtvaardige behandeling van dieren. Juist nu, met nieuwe verkiezingen in zicht, is het belangrijk dat politici op hun verantwoordelijkheid tegenover dieren gewezen worden.
Eigen spandoeken en protestborden zijn welkom!
Plaats: Plein 2 in Den Haag
Datum: 10 december 2002 (Int. Animal Rights Day)
Tijd: 15.30 uur (tot ongeveer 19.00 uur)
Tot de 10e december!
Voor dierenrechten,
werkgroep International Animal Rights Day (IARD)
e-mail: wg_iard@hotmail.com