Ingezonden persbericht

CD&V, Christen Democratische & Vlaamse politieke partij

Persmededeling van CD&V 10 december 2002

BURGERWACHTEN ZIJN PRIVÉ-MILITIES, AEL-BURGERPATROUILLES NIET?

CD&V stelt dat AEL-burgerpatrouilles privé-milities zijn. Dit blijkt uit de tekst van de omzendbrief van Johan Vande Lanotte over "georganiseerde reacties van niet-politiemensen tegen onveiligheidsgevoelens." Artikel 1 van de wet op de private militie stelt dat "elke private militie of andere organisatie van private personen waarvan het oogmerk is geweld te gebruiken of het leger of de politie te vervangen, zich met dezer actie in te laten of in hun plaats te treden" verboden is.

De kern van de juridische discussies die omtrent de problematiek werden gevoerd lag in de interpretatie die wordt gegeven aan "het in de plaats treden van de politie", of m.a.w. de juiste bepaling van de politiefunctie. Hieromtrent werden reeds eerder discussies gevoerd in regeringskringen en in het parlement, met name ten tijde van de burgerwachten die werden opgericht te Dadizele en Poperinge. Daarmee wensten burgers zich te goeder trouw op georganiseerde wijze te beschermen tegen de zware vormen van criminaliteit waarvan zij in de grenszone slachtoffer werden en die de onveiligheidsgevoelens in de streek in ernstige mate hadden aangewakkerd. Als reactie hierop richtte de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken en huidig Vice-premier Johan Vande Lanotte een omzendbrief aan de gouverneurs en de burgemeesters betreffende de georganiseerde reacties van niet-politiemensen tegen onveiligheidsgevoelens. Hierin kwam hij na lezing van tegenstrijdige adviezen van de ARP en de Rijkswacht tot de conclusie dat "de politie vervangen, zich met de actie van de politie inlaten, in de plaats van de politie optreden" ruim moet worden begrepen, en dus ook de preventieve taken van de politie zoals het patrouilleren op de openbare weg met het oogmerk daders of potentiële daders van misdrijven op te sporen.

Volgens de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken dienden de burgemeesters en gouverneurs m.a.w. deze initiatieven van goedmenende burgers te verbieden en er desgevallend tegen op te treden. Het wettelijk alternatief dat werd geboden was gelegen in de Buurt Informatie Netwerken (BIN's) en de gereglementeerde vormen van actief buurttoezicht, zoals de initiatieven van de stadswachten.

In het geval van de AEL worden burgerpatrouilles opgericht om misdrijven vast te stellen. De uiterst bedenkelijke motivatie van de AEL om burgerpatrouilles op straat te sturen staat overigens in schril contrast met de uitermate positieve intenties van de burgerwachten. De drijfveer van de AEL om burgerpatrouilles uit te sturen blijkt immers gestoeld op een diepgeworteld en ongefundeerd wantrouwen ten aanzien van de Antwerpse politieambtenaren, die zich in de uitoefening van hun functie aan misdrijven zouden bezondigen in het kader van de Wet tegen het racisme, en onrechtstreeks ten aanzien van het legitiem controleorgaan op de politiediensten, het Vast Comité P.

Slotsom : als volgens Vande Lanotte goed bedoelde burgerwachten privé-milities zijn, dan zijn de AEL-burgerpatrouilles dit zeker !

Tony VAN PARYS
Volksvertegenwoordiger