Provincie Drenthe

GS besluiten van 10 december 2002

Assen, 10 december 2002
Persberichtnummer 02-131



GS geeft 46.000 euro voor duurzaam bouwen
Gedeputeerde staten stellen bijna 46.000 euro beschikbaar voor twee projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Er is een bijdrage van 22.690 euro voor de nieuwbouw van een nieuwe vrije school in Assen. In het schoolgebouw wordt zoveel mogelijk met innovatieve technieken en materialen gewerkt. Het tweede bedrag van 22.690 is beschikbaar voor de bouw van een kantoor van het Waterschap Velt en Vecht in Sleen. Bij het optrekken van dit kantoor wordt het dak bedekt met 2000 vierkante meter PV-cellen, waarmee zonne-energie mee kan worden opgevangen.
De subsidies worden verstrekt in het kader van de Nota energiebeleid die de provincie eind vorig jaar heeft vastgesteld.

22.500 euro voor actief ondernemerschap Hogeschool Drenthe De hogeschool Drenthe krijgt een bijdrage van de provincie Drenthe van 22.500 euro voor een project dat het actief ondernemerschap van studenten stimuleert. Met het nieuwe concept leerbedrijven wil de hogeschool Drenthe meedoen aan een nationale competitie van scholen die het actief ondernemerschap in het onderwijs willen bevorderen. De winnaar van de landelijke competitie mag meedoen aan de internationale competitie voor jonge ondernemers Students in Free Enterprise (SIFE). Dit is een competitie van jonge potentiële ondernemers uit tientallen landen.
De hogeschool is dit jaar gestart met het nieuwe concept leerbedrijven. Een leerbedrijf is een bedrijf dat bestaat uit een multidiscilinair team, samengesteld uit studenten van verschillende studierichtingen: HTS, HEAO, HLO en PABO. Gedurende een half jaar wordt de leersituatie vormgegeven door de opdracht en de vraag van de klant. Studenten moeten zelfstandig een opdracht binnenslepen waar een financiële vergoeding mee is gemoeid. Met een leerbedrijf krijgen de studenten de mogelijkheid de theorie in praktijk te brengen.

Actualisatie gemeentelijke rampenplannen
De Drentse gemeenten zijn druk bezig om hun rampenplannen te actualiseren en aan te passen naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. In 2002 moeten de raden het algemene deel en de beschrijving van de rampenbestrijdingsprocessen van hun geactualiseerde rampenplan vaststellen. De gedetailleerdere uitwerkingen van draaiboeken voor deelprocessen moeten in 2003 worden afgerond.
Voor het basisdeel van de rampenplannen hebben de gemeenten in samenwerking met de Regionale Brandweer Drenthe een model opgesteld, dat per gemeente ingevuld wordt. Zo liggen er straks uniforme plannen en is informatie gemakkelijk uitwisselbaar. Als ook de uitwerkingen van de deelprocessen klaar zijn, zal de provincie de rampenplannen toetsen.

Milieuvergunning TT-circuit vastgesteld
De milieuvergunning voor het TT circuit is vastgesteld door het college en zal vanaf volgende week ter inzage liggen. In april dit jaar werd al een ontwerpbesluit voor een oprichtingsvergunning op grond van de Wet Milieubeheer voor het TT-circuit vastgesteld. Naar aanleiding van de bedenkingen die werden ingediend op grond van het ontwerpbesluit zijn de voorschriften op een aantal punten gewijzigd. Van 19 december tot 31 januari 2003 kan tegen het besluit beroep worden aangetekend bij de Raad van State.
De ingediende bedenkingen richtten zich vooral op de grootschalige publieksevenementen (popfestivals). Een aantal voorschriften is naar aanleiding daarvan gewijzigd. Zo is bij meerdaagse muziekfestivals aangegeven hoe hoog het geluidsniveau mag zijn per periode van de nacht. Ook mogen deze evenementen tijdens de zomervakantie niet in de nachtperiode plaatsvinden in verband met het nabijgelegen vakantiecentrum Witterzomer.
Een aantal bedenkingen richtte zich op de bescherming van het natuurmonument Witterveld. Uit onderzoek (MER) komt naar voren dat de activiteiten op het circuit geen significante gevolgen zullen hebben voor het Witterveld. De natuurbeschermingsaspecten t.a.v. de grootschalige muziekevenementen zijn meegenomen in de door de minister van LNV eerder afgegeven Natuurbeschermingswetvergunning. Uiterlijk 3 jaar nadat van deze vergunning gebruik gemaakt wordt, zal een evaluatie worden uitgevoerd van de milieugevolgen, die in de Milieu Effect Rapportage (MER) zijn genoemd. Het gaat daarbij vooral om het aspect geluid. Het meerdaagse evenement Lowlands heeft een meerjarig contract afgesloten om het festival in Biddinghuizen te organiseren. Op dit moment staan er geen andere soortgelijke grootschalige evenementen gepland in Assen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl