Gemeente Voorschoten

Persberichten - Kattekwaad op straat
Uitgebracht op: dinsdag 10 december 2002

In de eerste helft van dit jaar zijn er op diverse plaatsen wederom eigendommen vernield van de gemeente.
In de Nieuwjaarsnacht werden 8 prullenbakken, 2 speeltoestellen en 2 plantenbakken vernield op de route Centrum, Bijdorp naar Starrenburg en op bijvoorbeeld zaterdagavond 15 juni werden er 7 plantenbakken vernield op de route Centrum, Nassauwijk naar Adegeest. De schade op deze 2 avonden was totaal 4.600,=.
In september is wederom de monumentale stenen bank in het Burgemeester Berkhoutpark zinloos vernield.

Vandalisme raakt ons allemaal, niet alleen in de beurs maar vooral in ons gevoel. Het maakt dat wij ons onveilig gaan voelen in ons eigen dorp. Door vandalisme kunnen wij soms voorzieningen een tijdje niet gebruiken of kunnen wij van mooie dingen in de openbare ruimte niet genieten.

Vandalisme lijkt een groeiend probleem, maar nieuw is het niet. Ook niet alles is vandalisme. Zinloze vernielzucht, het opzettelijk kapotmaken of beschadigen van objecten zonder dat het voor de dader enig voordeel oplevert dat is vandalisme;. Het per ongeluk de bal door een ruit schoppen tijdens een partijtje straatvoetbal is dus geen vandalisme. De ruiten van een bushokje intrappen, het kromtrekken van verkeersborden, het vertrappen van bloemenperkjes of het bekladden van muren is dat weer wel.
Mensen zijn vaak zuinig op hun eigen spullen, maar om de spullen van een ander maken ze zich minder druk. Ze denken vaak: spullen als bomen, bushokjes, lantaarnpalen en zo, die zijn toch niet van mij, dus zeg ik er maar niets van. Dit is een vergissing! Iedere bewoner is ook een stukje eigenaar omdat iedere bewoner hiervoor belasting betaalt. Kortom iedere bewoner voelt het uiteindelijk in de eigen beurs.

Verschillende soorten vandalen

Veel vernielingen worden gepleegd bij bijzondere gelegenheden zoals nieuwjaar, de Paardenmarkt, een overwinning van het Nederlands elftal of de 3-oktoberfeesten. Op deze dagen worden de grenzen van de verantwoordelijkheid van zowel dader als toeschouwer verlegd; alles lijkt op deze dagen acceptabel. Maar dat is natuurlijk niet zo. Kinderen tussen de 12 en de 16 jaar vernielen zaken als middel om prestige bij vriendjes of vriendinnetjes te verwerven of gewoon uit verveling. Kinderen tot 12 jaar vernielen vaak tijdens het spelen eigendommen zonder dat zij dit zien als het overtreden van de regels.

Wat kun je daar als ouder aan doen?

Leg de kinderen uit dat dit "even plezier" tot gevolg kan hebben dat ze maandenlang moeten "bijklussen" om de schade te kunnen vergoeden. Wat u ook als ouder kunt doen is met uw kinderen praten over het feest en laten blijken dat u er ook heengaat; geen kind wil gezien worden met een steen in de handen. Zo blijft een feest ook echt een feest!

Sociale controle
Ziet u iets gebeuren dat niet mag, dan is de plicht van iedereen om dit te melden. In de praktijk gebeurt dit slechts in 1 op de 10 gevallen. Waarom belt u alleen als bijvoorbeeld uw autospiegel is vernield?

Als u bang bent voor uitgebreide procedures bij de politie kunt u bijvoorbeeld ook gewoon een anoniem briefje in de bus doen bij het gemeentehuis.
Uit ervaring is gebleken dat slachtoffers toch graag hierover willen napraten. Laat dit aan ons weten zodat wij in de toekomst samen met de politie "slachtofferavonden" kunnen organiseren.

U kunt altijd bellen met de politie (tel. 0900-8844) of de gemeente Voorschoten (tel. 0800-2358248).

Vrijheid betekent niet dat alles dat ook mag, zeker niet als dat de vrijheid van anderen inperkt.


- einde bericht -