Provincie Utrecht

Persbericht

Opnieuw 6,8 miljoen voor de Utrechtse bedrijventerreinen

Provincie succesvol met 'moneymaker' TIPP

10-12-2002
Voor de derde achtereenvolgende keer heeft de sector Economische Zaken van de provincie Utrecht bij het rijk een omvangrijk bedrag in de wacht gesleept voor nieuwe investeringen in bedrijventerreinen. Dankzij deze uitzonderlijke prestatie wordt nu in totaal ruim 20 miljoen gepompt in de Utrechtse bedrijvigheid.

Het bericht
Het officiële bericht uit Den Haag dat de provincie Utrecht wederom kan rekenen op 6,8 miljoen werd vandaag bij de sector EZ met een spontane toast op het succes ontvangen. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een derde aanvraag voor de Tender Investeringsprogramma Provincies (TIPP). Voor deze co-financieringsregeling legde de provincie ruim 1 miljoen apart. In de hoop en verwachting dat het ministerie van Economische Zaken op grond van de kwaliteiten van het ingediende provinciale programma het resterend bedrag bijlegt. Opnieuw is deze aanpak succesvol gebleken. De provinciale lobby heeft van TIPP een belangrijke 'moneymaker' gemaakt, waarvan de Utrechtse gemeenten en bedrijventerreinen volop profiteren.

Het moment
Het goede nieuws van het ministerie van Economische Zaken komt voor de provincie op een belangrijk moment. De Utrechtse bedrijvigheid stagneert namelijk in de richting van een alarmerend niveau. Dat bleek enkele weken geleden, tijdens de presentatie van de provinciale werkgelegenheidscijfers over 2002. Voor het eerst in meer dan 12 jaar raakt de provincie Utrecht banen kwijt. Om te voorkomen dat de economie in een werkelijke 'dip' belandt, zijn uitgerekend nu investeringen hard nodig. Vooral voor een aantal bedrijventerreinen die verouderd zijn en hun aantrekkelijkheid voor ondernemers dreigen kwijt te raken. De subsidies die via de provincie Utrecht zijn binnengehaald, werken als een vliegwiel bij de uitvoering van enkele belangrijke gemeentelijke plannen voor de herstructurering van bedrijvenlocaties, zo verwacht de provincie. Deze impuls komt daarom op een vrij cruciaal tijdstip.

De projecten
Het derde investeringsprogramma van de provincie Utrecht bevat een aantal herstructureringsprojecten op de bedrijventerreinen, maar besteedt ook aandacht aan thema's als duurzaamheid, intensief ruimtegebruik en verbetering van de bereikbaarheid van bedrijvenlocaties.
Een beknopte samenvatting van de projecten:


*Isselt, Amersfoort
De gemeente Amersfoort wil de levensduur van dit oude bedrijventerrein uit de jaren 50 verlengen. Het revitaliseringsplan voorziet o.a. in verbetering van de infrastructuur in de omgeving van de Heliumweg/Nijverheidsweg. Verder is het de bedoeling om meer vervoer richting dit terrein via de insteekhaven aan de Eem te laten lopen. Milieu-initiatieven richten zich op een gezamenlijke afvalverwijdering en energiebesparing. Uitvoering van dit plan is gepland vanaf 2003.


*Soesterberg-Noord/Soest
Hoewel een betrekkelijk klein terrein van 12,5 hectare is Soesterberg-Noord voor het lokale bedrijfsleven van vitaal belang. Bijzonder aan deze locatie is de combinatie van wonen en werken. Deze 'functiemenging' is de rode draad in een nieuw plan van de gemeente Soest. Belangrijk project: realisatie van een tweede aansluiting op dit terrein op de nabijgelegen provinciale weg via een rotonde. Verder wordt aandacht besteed aan intensief ruimtegebruik en vermindering van afvalgebruik en energiebesparing. Het plan wordt in de periode 2003-2006 uitgevoerd.


*Oudenrijn/Utrecht
Dit bedrijventerrein ligt aan de oostkant van De Meern (Utrecht). Wegverbreding is noodzakelijk gezien het intensieve verkeer over de weg Strijkviertel. De gemeente Utrecht gaat deze weg volledig vernieuwen in voorjaar 2003. Hieraan gekoppeld wordt gescheiden riolering aangebracht. Het hemelwater wordt dan afgevoerd naar de bodem of het oppervlaktewater.


*Plettenburg-De Wiers/Nieuwegein
Dit terrein is één van de grootste van Nieuwegein en biedt werk aan meer dan 8400 mensen. Belangrijk knelpunt op deze locatie wordt gevormd door de dagelijkse verkeersopstoppingen, als gevolg van de gebrekkige toegang tot dé verkeersader op dit terrein: de Plettenburgerlaan. Om dit te verhelpen, werkt de gemeente Nieuwegein aan een tweede aansluiting op deze laan. Verder komen er extra fietspaden, een parallelweg en nieuwe bushaltes. Uitvoering van deze maatregelen vindt medio 2003 plaats.

De procedure
Over de verdeling van de TIPP-subsidies van 6,8 miljoen vergaderen Gedeputeerde Staten op 14 januari. Het GS-verdelingsvoorstel komt vervolgens op 2 februari voor advisering aan de orde in de statencommissie Cultuur en Economie.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl