Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/177

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

10 december 2002

Nr. 02/177

Meer marktwerking reintegratiemarkt

Per 1 juli 2003 zal het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) circa 40 procent van de trajecten om werklozen en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten aan het werk te helpen, vergoeden op basis van no cure no pay. Dat betekent dat reïntegratiebedrijven alleen worden betaald als ze de betreffende cliënten duurzaam weten te plaatsen, dat wil zeggen in een baan van minimaal zes maanden. Het aandeel van dergelijke resultaatcontracten zal in de loop van 2003 geleidelijk verder toenemen.

Dit schrijft demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer over de aanbestedingsprocedure voor reïntegratietrajecten. Het kabinet wil dat het UWV overschakelt van financiering op basis van verrichte inspanningen naar financiering op basis van resultaat. In 2002 is al begonnen met contracten op basis van no cure no pay.

Voor de meeste nieuwe cliënten van het UWV is resultaatfinanciering goed mogelijk. Zon 70 procent van hen heeft een relatief geringe afstand tot de arbeidsmarkt en is daarmee een aantrekkelijke groep voor de reïntegratiebedrijven. Voor bemiddeling van de groep met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt (30 procent van de nieuwe UWV-cliënten) zullen reïntegratiebedrijven wel een groot gedeelte van de kosten van inspanning vergoed krijgen. Dit voorkomt, zo benadrukt De Geus, dat reïntegratiebedrijven alleen cliënten met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt bemiddelen en de minder kansrijken langs de kant laten staan.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over de aanbestedingsprocedure reintegratietrajecten