Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Meer aandacht nodig voor verkommerden en verloederden

Zonder een min of meer stabiele plek om te leven en te slapen, komt het maatschappelijk functioneren en welbevinden van mensen al snel in gevaar. Eenmaal op straat is het risico van verder afglijden naar de absolute marge van de samenleving bijzonder groot. Hoe meer gemarginaliseerd mensen zijn, hoe ontevredener zij zijn over de kwaliteit van hun leven. Opmerkelijk is daarbij dat de mensen met de meeste problemen en de grootste behoefte aan zorg verhoudingsgewijs de minste hulp krijgen.
Dit blijkt uit een onderzoek dat het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS in de gemeente Den Haag uitvoerde in de periode van begin 2000 tot medio 2002 en dat op 19 november aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Voor het onderzoek Op achterstand. Een onderzoek naar mensen in de marge van Den Haag, werden interviews gehouden met bijna 360 mensen
Hoewel ernstige psychische problemen een serieus risico vormen voor maatschappelijk afglijden en hiermee ook samengaan, blijkt dat lang niet alle mensen in de marge ook psychisch ziek zijn. Het aantal mensen met een schizofrene stoornis (5%) is aan de lage kant, maar in vergelijking met andere achterstandsgroepen komen opvallend veel mensen met een depressie voor. Bij de feitelijk daklozen, de groep die vooral op straat overnacht, is dit 29%, voor de groep residentieel daklozen (mensen in opvangvoorzieningen) is dit 12% en voor marginaal gehuisveste mensen (die nog beschikken over eigen woonruimte) 12%. Van de jongeren had 22% een depressieve stoornis.
Een belangrijke conclusie van het onderzoek is, dat de noodzaak van dwangtoepassing bij opnamen in psychiatrische ziekenhuizen lang niet altijd aanwezig was. Veel mensen deden zelf een verzoek om te worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en dat verzoek werd meestal ook gehonoreerd. Daarnaast lieten mensen zich vaak door professionals overtuigen dat een opname nodig was; aandringen van hun kant resulteerde vaak in een vrijwillige opname. Bij een klein deel gingen professionals over tot een gedwongen opname.
Verkommering en verloedering hangt onmiskenbaar samen met fors middelengebruik en met verslaving. Bij de feitelijk daklozen heeft 22% een alcoholdiagnose, terwijl dit bij de residentieel daklozen 15% is. Van de feitelijk daklozen had 53% een actuele harddrugsverslaving. Bij de residentieel daklozen mensen was dit 4% en bij de marginaal gehuisveste mensen 28%. Eenmaal op straat is het harddrugsgebruik om verschillende redenen een vrijwel onneembare hindernis op de weg terug. De drugsscene heeft een sterk inkapselende werking en overlapt voor een belangrijk deel met het daklozencircuit.

Op achterstand. Een onderzoek naar mensen in de marge van Den Haag . J. Wolf, M. Zwikker, S. Nicholas, H. van Bakel, D. Reinking, I. van Leiden. Uitgave Trimbos-instituut, bestelnummer RF 2002-03, prijs ¤ 17,50.

Parallel aan het onderzoek van het Trimbos-instituut heeft het onderzoeksbureau Research voor Beleid, in opdracht van het ministerie van VWS, een onderzoek gedaan naar de omvang van de groep verkommerde en verloederde mensen in Nederland.
Verkommerden en verloederden. Een onderzoek naar de omvang en aard van de groep in Nederland. J. Lourens, C.Scholten, C. van der Werf, A. Ziegelaar. Uitgave: Research voor Beleid, bestelnummer AF 0425, prijs ¤ 15,-.

Van de twee rapporten verscheen ook een samenvatting: Verkommerden en verloederden in Nederland. Samenvatting van twee onderzoeken. Uitgave: Trimbos-instituut en Research voor Beleid, bestelnummer AF 0434, prijs ¤ 10,-.
De twee rapporten en de samenvatting zijn ook alle drie samen te bestellen onder nummer AF0438, prijs ¤ 40,-.
Alle boeken zijn te bestellen bij het Trimbos-instituut tel (030) 297 11 80, fax (030) 297 11 11.

* Judith Wolf jwolf@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.