Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Indicatiestelling voor de kortdurende zorg

In het kader van de ontwikkelingen op het gebied van indicatiestelling in de GGZ voert het Trimbos-instituut een project uit, waarin de indicatiestelling voor de kortdurende zorg, ook wel 'de voordeur van de GGZ' genoemd, wordt uitgewerkt. Het project moet leiden tot twee eindproducten: een gedetailleerd, actueel overzicht van de manier waarop de zorgaanbieders in de GGZ in het gehele land de indicatiestelling hebben georganiseerd en een 'Handboek voordeur'(werktitel). Het Handboek zal een uitwerking bevatten van de stappen zoals die in de Modelprocedure 'Indicatiestelling in de GGZ' van het IOG zijn beschreven. Op basis daarvan kunnen regio's, instellingen en beroepsgroepen
indicatiestellingprotocollen ontwikkelen. Daarnaast zal in het Handboek een toetsingskader worden opgenomen waarmee de kwaliteit van de indicatiestellingprocedure kan worden getoetst. Als voorbereiding op dit Handboek is een onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop in een aantal regio's een indicatiestellingprocedure is ontwikkeld. Dit onderzoek is uitgevoerd in een aantal instellingen met een 'best-practice' op het gebied van indicatiestelling. Het (selectieve) onderzoek heeft zich beperkt tot een aantal grote instellingen en het verslag moet worden gelezen als een casuïstische beschrijving.
Uit het onderzoek blijkt dat de Modelprocedure grotendeels als uitgangspunt wordt gehanteerd bij het organiseren van de indicatiestelling. Er zijn twee organisatorische lijnen, die onderling weliswaar van elkaar verschillen in de wijze waarop de procedure verloopt, maar deze verschillen zijn niet gerelateerd aan de manier waarop de zorg is georganiseerd. In beide modellen worden alle stappen uit de Modelprocedure uitgevoerd. In de onderzochte instellingen bleek dat de 'voordeur' is ontstaan vanuit de behoefte om te komen tot kwaliteitsverbetering en klantgerichtheid. Vaak is een fusie van een aantal grote instellingen de aanleiding geweest. De bevindingen van het onderzoek zijn vastgelegd in het rapport De Toegang Open. Voor het vervolg van het project is aan de hand van de bevindingen in het onderzoek een beschrijving gemaakt van de manier waarop de stappen in de Modelprocedure kunnen worden uitgewerkt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de manier waarop indicatiestelling door kleinere instellingen en vrijgevestigden wordt uitgevoerd. Deze beschrijving wordt in een aantal consensusbijeenkomsten verder uitgewerkt ten behoeve van het Handboek.

Het verslag van het onderzoek, De Toegang Open is verkrijgbaar bij het Trimbos-instituut, postbus 75, 3500 AS Utrecht, tel. (030) 297 11 40.
* Vera van der Velde vvelde@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.