Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Rol GGZ-verpleegkundige bij huisarts beschreven

De functie van de GGZ-verpleegkundige in de huisartspraktijk is zeer divers en wordt heel verschillend ingevuld. Naast consultatie aan de huisarts nemen de verpleegkundigen ook een deel van de GGZ-taken van huisartsen over, net zoals de praktijkverpleegkundigen dit doen op somatisch gebied. Ze vormen een belangrijke brug tussen de eerste en tweedelijnszorg.
Dat zijn enkele van de conclusies uit het onderzoek naar de functie van de GGZ-verpleegkundige in de huisartspraktijk, dat is uitgevoerd door het Trimbos-instituut op initiatief van de Verpleegkundige Advies Raad van de GGZ-Den Bosch. Op 25 november werd het onderzoeksrapport tijdens een minisymposium over dit onderwerp bij de GGZ Den Bosch gepresenteerd.
De GGZ-verpleegkundige in de huisartspraktijk is nog een betrekkelijk nieuwe functie. Het ministerie van VWS stimuleert vanaf 1999 versterking van de eerstelijns-GGZ. Sindsdien is het aantal huisartspraktijken met een GGZ-verpleegkundige snel toegenomen, maar over de precieze inhoud van de functie, hun taken, de taakafbakening en de samenwerking met andere disciplines was nog weinig bekend. Dat is nu in kaart gebracht door GGZ-verpleegkundigen uit drie verschillende regio's het woord te geven in zogenoemde focusgroepen en door individuele interviews met huisartsen, algemeen maatschappelijk werkers, eerstelijnspychologen, psychiaters en doktersassistenten. Daarnaast hebben tien ervaren sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen (SPV-ers), die zitting hielden in een of meer huisartsenpraktijken, gedurende twaalf weken hun taken geregistreerd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de GGZ-verpleegkundigen een belangrijke brugfunctie vervullen tussen de eerste- en tweedelijn. Ze treden op als bemiddelaar en als `gids' zowel voor de cliënten als voor de huisarts. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld cliënten motiveren voor een behandeling, meezoeken naar de juiste behandelaar en de hulpverlener voorbereiden op de komst van een cliënt. Verder geven ze de huisarts informatie over de mogelijkheden van hulpverlening in de tweedelijn.
De belangrijkste verschillen met het werk in de tweede lijn is dat de GGZ-verpleegkundigen bij de huisarts cliënten met een bredere psychosociale en psychiatrische problematiek en ook verslavingsproblemen tegenkomen. Bij het verhelderen en inschatten van de problematiek gaat het vooral om grove inschattingen. De GGZ-verpleegkundige is meer bezig met het motiveren van cliënten, met advies en informatie en minder met begeleiding. Bovendien vinden de GGZ-verpleegkundigen dat zij in de eerste lijn meer solistisch werken en meer administratieve taken moeten vervullen. Het onderzoeksrapport bestaat uit een beschrijving van de situatie, met citaten en praktijkvoorbeelden en met enkele cijfers ter illustratie.

De functie van de
GGZ-verpleegkundige in de huisartspraktijk. Gids in GGZ zaken. Door Maartje Bosman en Jacomine de Lange. Uitgave Trimbos-instituut, Bestellen: (030) 297 11 80, onder vermelding van Trimbos-reeks 2002-04. Prijs 14 euro (incl. verzendkosten). ISBN 90-5253-408-X.

* Maartje Bosman mbosman@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.