Novib

Koe krijgt twee dollar per dag, meer dan halve wereldbevolking

Oxfam roept EU op tot eind aan exportsubsidies

10 december 2002

Den Haag Oxfam International, waarvan Novib de Nederlandse tak is, roept de regeringsleiders van de EU - die de komende dagen in Kopenhagen vergaderen op om de exportsubsidies van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te schrappen, omdat ze een verwoestende invloed hebben op boeren in ontwikkelingslanden.

In een nieuw rapport over de Europese melkindustrie toont Oxfam/Novib aan hoe het EU-beleid de overproductie van melk en melkproducten stimuleert. Het overschot wordt met behulp van kostbare exportsubsidies gedumpt in arme landen, waardoor de wereldmarktprijzen dalen, oneerlijke concurrentie ontstaat en lokale markten worden vernietigd. Het rapport illustreert het enorme effect dat de subsidies hebben op kleine melkveehouders in landen als India, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en Kenia. Deze boeren worden steeds armer, waardoor zij geen medicijnen meer kunnen betalen of hun kinderen niet meer naar school kunnen sturen.

En het zijn de inwoners van de EU die de melkindustrie jaarlijks met jaarlijks 16 miljard steunen. Dat staat gelijk aan 2 euro per koe per dag, terwijl de halve wereldbevolking van minder dan de helft moet zien te overleven.

"De Europese melkdumping is weer een voorbeeld van de verdraaide regels en het meten met twee maten die er voor zorgen dat handel niet in het voordeel van de armen werkt. We hebben talloze hervormingsbeloftes gehad, maar tot nu toe is er zo goed als niets gebeurd. Daarom moeten de EU-regeringsleiders zich in Kopenhagen verplichten tot hervorming van dit schadelijke stelsel. Er moet actie worden ondernomen om de exportsubsidies te schrappen", aldus algemeen directeur Sylvia Borren van Novib.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voldoet zelfs niet aan zijn eigen doelstellingen. Hoewel het is bedoeld om boereninkomens in de EU te ondersteunen, moeten kleine boeren in sommige EU-landen hard bikkelen om rond te komen en profiteren ze nauwelijks van de subsidies. Binnen de melkindustrie zijn de grote verwerkende bedrijven en handelshuizen de grote winnaars. Door de exportsubsidies ontvangen zij ieder jaar meer dan een miljard euro van de Europese belastingbetalers.

Tijdens de EU-top in Kopenhagen (12 en 13 december) roept Oxfam International de regeringsleiders op om een tijdschema op te stellen voor hervormingen die: a. een eind maken aan de noodzaak van exportsubsidies voor melkproducten en suiker, die de levenskansen van kleine boeren in ontwikkelingslanden ondermijnen; b. de agrarische subsidies herstructureren zodat het geld gaat naar kleine boeren die zich inzetten voor een beter milieu; c. publiek maken hoe de landbouwsubsidies worden verdeeld.


Noot voor de redactie,