Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Europees akkoord over emissiehandel (10-12-2002)

---
Vanaf 2005 kunnen bedrijven binnen de Europese Unie handelen in CO2-emissierechten. Daarover hebben de Europese ministers van milieu vandaag een akkoord bereikt. Hierdoor kan de Europese Unie aanzienlijke kostenbesparingen bereiken bij het realiseren van de Kyoto doelen.

Staatssecretaris van Geel is verheugd met het politieke akkoord, omdat emissiehandel een kosteneffectieve manier is om Kyoto-doelen te halen. In Nederland dekt het systeem zo'n 45% van de broeikasgasemissies en zo.n 100 grote bedrijven.

De Europese handel van emissierechten is in eerste instantie alleen van toepassing op CO2 en grote bedrijven. Het systeem start met zo'n 4500 grote bedrijven in de Europese Unie. Het betreft onder andere de papier- en kartonindustrie, de metaalindustrie en energiebedrijven. Vanaf 2008 kunnen meer activiteiten en broeikasgassen worden toegevoegd.

De nationale overheid stelt de emissieplafonds voor de installaties vast en zorgt voor de verdeling van de emissierechten over die installaties. De lidstaten moeten nu de toewijzingsplannen gaan opstellen voor de verdeling van de emissierechten om de start van het systeem in 2005 mogelijk te maken.

Nederland is altijd voorstander geweest van een Europees systeem van emissiehandel. In 2000 had minister Pronk een commissie ingesteld die de haalbaarheid moest onderzoeken van CO2-emissiehandel in Nederland (Commissie Vogtländer). In een reactie op het eindrapport van de Commissie en het daarop volgende SER-advies oordeelde het kabinet dat emissiehandel een haalbaar, wenselijk en efficiënt instrument is om de CO2-doelstelling te bereiken. Nederland is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen in 2010 met 6% te reduceren ten opzicht van 1990.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10014&site=persbericht )


---