Ingezonden persbericht


PERSVERKLARING

Srebrenica-rapport moet op internet

Het digitale platform burger@overheid pleit voor onmiddellijke publicatie op internet van de Nederlandse versie van het NIOD-onderzoeksrapport naar de val van Srebrenica. Het rapport is op dit moment alleen in boekvorm en op cd-rom beschikbaar tegen betaling van 225 euro voor de volledige versie. Burger@overheid onderzoekt de mogelijkheid om het rapport via haar eigen website toegankelijk te maken.

Het platform vindt dat dit belangrijke document, dat een cruciale rol heeft gespeeld in de Nederlandse politiek, kosteloos beschikbaar moet zijn via internet. De belastingbetaler heeft immers al meebetaald aan het onderzoek zelf, en kan zich nu slechts tegen extra betaling op de hoogte stellen van de exacte feiten. Dit staat op gespannen voet met de kabinetsafspraak dat overheidsinformatie gratis of tegen verstrekkingskosten voor iedereen beschikbaar moet zijn. Bovendien heeft de Commissie Wallage vorig jaar al aanbevolen dat de overheid uit eigen beweging alle beleidsstukken op internet moet zetten.

Navraag bij het NIOD en bij demissionair minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen leert dat de rechten voor de publicatie van het rapport in handen zijn van uitgeverij Boom. Volgens de minister is een gelijktijdige vrijgave van een boekpublicatie op internet niet in het belang van de uitgever. De minister is van mening dat de Nederlandse burger met de Nederlandse publicatie in boekvorm en op CD-rom en de aanwezigheid van een Engelse vertaling op internet maximaal toegang heeft tot het Srebrenica-rapport. Burger@overheid is het hier niet mee eens.

Het NIOD heeft aangegeven dat het geen plannen heeft om de complete Nederlandse tekst op internet toegankelijk te maken. De heer Blom, directeur van het NIOD, laat weten dat hierover in het verleden geen afspraken zijn gemaakt met het ministerie, maar dat het rapport naar zijn mening eigenlijk ook via internet ontsloten zou moeten worden. Blom vindt dat 'de politiek' nu verantwoordelijk is voor eventuele publicatie van de volledige Nederlandse versie van het rapport op internet.

Burger@overheid, met als voorzitter oud-kamerlid mevrouw drs. M.M. van Zuijlen, voert dé dialoog over de digitale overheid. Burger@overheid is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Een meerderheid van de bezoekers aan de burger@overheid-website (www.burger@overheid.nl) is van mening dat het Srebrenica-rapport op internet gepubliceerd moet worden.