Beleggingen verzekeraars en pensioenfondsen met 4 procent gedaald
De totale beleggingen van verzekeraars en pensioenfondsen zijn in het derde kwartaal van 2002 met 4 procent afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De daling is vooral het gevolg van aanzienlijke koersverliezen op de aandelenportefeuille. Het koersverlies in het derde kwartaal bedroeg 15 procent.
Afname bij pensioenfondsen sterker dan bij verzekeraars De totale beleggingen van verzekeraars en pensioenfondsen zijn in het derde kwartaal gedaald van 714 naar 686 miljard euro. Dit is een afname van 4 procent. De afname bij de pensioenfondsen is sterker (4,7 procent) dan bij de verzekeraars (2,5 procent). Dit hangt samen met het grotere belang van aandelen bij de pensioenfondsen. Aandelen maken hier 42 procent uit van de totale beleggingen. Bij de verzekeraars is dat 31 procent. De waarde van de beleggingen van de pensioenfondsen is aan het eind van het derde kwartaal uitgekomen op 419 miljard euro. De beleggingen van de verzekeraars waren goed voor 267 miljard euro.
Grote koersverliezen op aandelen in derde kwartaal Sterke koersdalingen hebben in het derde kwartaal van 2002 gezorgd voor grote verliezen op de aandelenportefeuille van verzekeraars en pensioenfondsen. Het koersverlies bedraagt 42 miljard euro ofwel ruim 15 procent. De CBS-koersindex voor aandelen daalde in die periode met bijna 32 procent en de MSCI-wereldindex voor aandelen (in euro) met ruim 19 procent. Over het jaar 2002 is tot nu toe een verlies op de aandelenportefeuille gemeten van 31 procent. Dat is bijna 87 miljard euro. Bij de verzekeraars bedroeg het koersverlies over de eerste drie kwartalen 28 procent. Het koersverlies van de pensioenfondsen was met ruim 32 procent iets groter. Verspreid over de drie kwartalen vonden aankopen plaats van 20 miljard euro. Per saldo daalde de waarde van de aandelenportefeuille van 325 miljard euro op 1 januari naar 258 miljard euro aan het einde van het derde kwartaal.
Koerswinsten op obligaties
In het derde kwartaal is door koerswinst de waarde van de obligaties met bijna 9 miljard euro gestegen. Dit is een toename van bijna 4 procent. De CBS-koersindex voor obligaties laat in die periode een stijging zien van 4 procent.
De koersverliezen op de obligaties in de eerste twee kwartalen zijn geheel gecompenseerd door de koerswinst in het derde kwartaal. Per saldo resteert over het jaar tot nu toe een koerswinst van 4 miljard euro. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de pensioenfondsen. De verzekeraars speelden met een koersverlies van 0,4 miljard euro net niet quitte. Daarnaast hielden de aan- en verkopen van obligaties elkaar in evenwicht. Per saldo nam de
waarde van de obligatieportefeuille in de eerste drie kwartalen van 2002 met
2 procent toe tot 250 miljard euro.
Onroerend goed hoger gewaardeerd
De waardestijging van het onroerend goed bedraagt in eerste drie kwartalen van dit jaar 1 miljard euro. Dat komt overeen met een stijging van bijna 3 procent. De verzekeraars zagen de waarde met ruim 4 procent toenemen. De waardestijging van het onroerend goed van de pensioenfondsen was ruim 1 procent.
Totaal buitenlandse beleggingen onveranderd
Aan het eind van het derde kwartaal is 53 procent van alle beleggingen in het buitenland belegd. Het buitenlandse belang bestaat nagenoeg geheel uit aandelen en obligaties. In de loop van dit jaar is dit belang in de totale beleggingsportefeuille nauwelijks gewijzigd.
De waarde van de buitenlandse aandelen is in het derde kwartaal afgenomen met 11 procent. Daar staat tegenover dat de buitenlandse obligaties 7 procent in waarde zijn toegenomen. De waardedaling van de buitenlandse aandelen vindt geheel plaats bij de pensioenfondsen.
Technische toelichting
Vanaf het eerste kwartaal van 2002 is de statistiek uitgebreid, teneinde aan nieuwe internationale verplichtingen te kunnen voldoen. In tabel 3 zijn ter vergelijking voor ultimo 2001-IV cijfers zowel volgens de oude als volgens de nieuwe opzet opgenomen. In de nieuwe opzet worden volledige balansen geënquêteerd, terwijl in de oude opzet alleen naar de beleggingen werd gevraagd. Met de nieuwe cijfers is het mogelijk een completer en consistenter beeld te schetsen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl
PB02-251
9 december 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht