Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

NOVEM

Energy Awards2002

Gemeentelijk klimaatbeleid in de lift

Jaarlijkse Energy Awards uitgereikt aan 5 gemeenten

Sinds de ondertekening van het klimaatconvenant tussen het Rijk, VNG en IPO in februari van dit jaar is het lokale klimaatbeleid in een versnelling gekomen. In ruim een jaar hebben maar liefst 150 gemeenten door Novem (Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu) een onderzoek laten uitvoeren naar al hun mogelijkheden voor CO2 reductie. Dit deelde Jef Pleumeekers (directeur Novem) mee tijdens de uitreiking van de Energy Awards2002 in Nijmegen. Een prijs voor gemeenten die zich onderscheiden op het gebied van klimaatbeleid. Een jury onder leiding van Jan Pronk (oud-minister van VROM) wees uit 15 genomineerde gemeenten 5 winnaars aan:

- Regio IJssel-Vecht voor haar pionierswerk voor energiebesparing en verbetering binnenmilieu op scholen

- Rotterdam voor de realisatie van het windenergieconvenant Rotterdamse Haven

- Zoetermeer voor de bewonersparticipatie bij de duurzame nieuwbouwwijk 'de Groene Kreek'

- Amsterdam voor haar inzet om substantieel energie te besparen bij de luifelverlichting van tankstations

- Amstelveen voor het bevorderen van kennisuitwisseling tussen gemeenten t.a.v. klimaat.
De gemeente Breda kreeg een eervolle vermelding voor het initiatief om op regionale schaal een slagvaardige uitvoeringsorganisatie voor duurzame energie op te zetten.

'Gemeenten onderschatten hun rol in het klimaatbeleid'. Gemeenten hebben op vrijwel alle beleidsterreinen zeer veel mogelijkheden om een actief klimaatbeleid te voeren. Te denken valt aan nieuwbouw, de bestaande woningvoorraad, eigen gemeentelijke gebouwen, inzet van duurzame energie en ruimtelijke ordening. In het klimaatconvenant verbinden gemeenten zich om bij al die beleidsterreinen CO2 reductie tot een integraal onderdeel te maken. Voor de financiering van hun inspanningen kunnen gemeenten sinds begin dit jaar gebruik maken van een subsidie regeling van VROM. Daarnaast stelt het rijk Novem (een agentschap van Economische Zaken) in staat om gemeenten te voorzien van advies en specialistische ondersteuning.
Tijdens zijn speech toonde Jef Pleumeekers zich optimistisch over de voortgang van het lokale klimaatbeleid. Hoewel er dit jaar nog niet veel aanvragen voor subsidie zijn binnengekomen geeft het aantal zogenaamde klimaatscans aan dat gemeenten op brede schaal concreet beleid aan het voorbereiden zijn. Pleumeekers benadrukte dat gemeenten als geen ander in staat zijn om burgers en bedrijven te betrekken bij het klimaatbeleid omdat zij concrete inhoud kunnen geven aan dit als abstract ervaren onderwerp.

Uitreiking Energy Awards2002
Bij de Energy Awards2002 wordt primair de rol beoordeeld van de gemeente bij het realiseren van klimaatprojecten. Er zijn verschillende rollen te onderscheiden, bijvoorbeeld die van initiatiefnemer, regievoerder of handhaver. Bij het klimaatbeleid is het vaak wenselijk dat gemeenten een nieuwe inhoud geven aan hun rolopvattingen. Bijvoorbeeld vergunningaanvragers adviseren over energiebesparende maatregelen i.p.v. alleen een toets aan regelgeving of bewoners betrekken en voorlichten bij een meer duurzame energievoorziening van een wijk.
De jury, die naast Jan Pronk bestond uit Ad van de Biggelaar (directeur Natuur en Milieu), Philip Houben (oud-burgemeester van Maastricht), Chris Zijdeveld (zelfstandig adviseur) en Ab Pilgram (voormalig NOS redacteur en lid van het Focal Point on Climate Change) ), was verrast over de variëteit en kwaliteit van de binnengekomen inzendingen.

Samenvattingen juryrapport winnaars Energy Awards 2002

Categorie Opstarter
Regio IJssel-Vecht
'Energieprestatieadvies met module binnenmilieu voor scholen' Enkele juryleden hebben in de eigen praktijk ondervonden hoe lastig het is om met scholen aan de slag te gaan met energiebesparing. Dat met dit onderwerp toch veel eer is te behalen bewijst het samenwerkingsverband IJssel-Vecht. Tegelijk met het ontwikkelen van een zogenaamde EPA-methodiek voor scholen is gewerkt aan een module voor het verbeteren van het binnenmilieu. De koppeling van beide thema's is een gouden greep gebleken. Het samenwerkingsverband is erin geslaagd om scholen en gemeenten enthousiast te maken en medewerking te verkrijgen. Het project heeft al concrete effecten en zichtbare resultaten opgeleverd. De aanpak en methodiek zijn zonder meer ook te gebruiken voor anderen. Het project laat ook zien dat het realiseren van ambitieuze klimaatprojecten in regioverband de toekomst heeft.

Categorie Kadermaker
Gemeentewerken Rotterdam
'Convenant windenergie Rotterdamse haven'
Rotterdam heeft het initiatief genomen om met een groot aantal omliggende gemeenten, ministeries, provincie, en milieufederatie een windconvenant af te sluiten om tot een realistische inpassing van windturbines te komen in dit gebied waar vele belangen een rol spelen. De jury heeft in haar overwegingen betrokken dat Rotterdam door z'n grootte meer mogelijkheden en formele structuren heeft om een dergelijk traject tot een goed einde te brengen dan kleinere gemeenten. Maar ook dan blijft staan dat Rotterdam hier een bestuurlijke prestatie van formaat heeft geleverd met een stevig concreet resultaat en groot commitment van alle betrokkenen.

Categorie Regisseur
Zoetermeer
'Nieuwbouwproject de Groene Kreek'
Er zijn verschillende inzendingen binnengekomen waar gemeenten de drijvende kracht zijn achter duurzame bouwprojecten. De jury was echter het meest gecharmeerd van de wijze waarop de gemeente Zoetermeer het initiatief vanuit een aantal burgers, georganiseerd in Lokale Agenda 21, om een zeer milieuvriendelijke buurt te ontwerpen, heeft gehonoreerd.
Het is een prachtig voorbeeldproject waarin de milieubewuste woonconsument de hoofdrol speelt. De gemeente heeft daarbij een echte regisseursrol vervuld: partijen enthousiast gemaakt, een samenbindende rol vervuld en de uitgangspunten goed bewaakt. Het proces is goed gedocumenteerd en de ervaringen met deze vorm van bewonersparticipatie zullen worden gebruikt voor veel vervolgprojecten in Zoetermeer (en met deze Energy Award waarschijnlijk ook daarbuiten!!)

Categorie Handhaver
Milieudienst Amsterdam
'Luifelverlichting Tankstations'
De gemeente heeft een krachtige aanpak ontwikkeld om substantiële besparingen te bereiken op het hoge energieverbruik van de luifelverlichting bij de Amsterdamse tankstations. Dit project is zeer degelijk voorbereid met ondersteuning van de Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering. Op uitstekende wijze is gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de gemeente heeft in het kader van de verruimde reikwijdte van de wet Milieubeheer. Het project getuigt van bestuurlijke moed en organisatietalent. Of zoals een van de juryleden het uitdrukte: 'wat een wereld van overleg en doorzettingsvermogen moet hier achter zitten!' De aanpak en het ontwikkelde materiaal is goed bruikbaar voor andere gemeenten. De gemeente heeft al te kennen gegeven om de resultaten van haar pionierswerk breed ter beschikking te stellen.

Categorie Ambassadeur
Amstelveen
'E-mail netwerk Energiecoördinatoren Noord-Holland' In de categorie Ambassadeur zijn betrekkelijk weinig inzendingen binnengekomen. Dat stelt enigszins teleur want juist het uitwisselen van kennis en ervaring levert een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het klimaatbeleid. Dat ook met eenvoudige middelen veel bereikt kan worden op dit vlak bewijst de gemeente Amstelveen met het initiatief om een e-mail netwerk op te zetten voor de Noord-Hollandse energiecoördinatoren. Hiermee wordt kennis en kunde snel en doeltreffend uitgewisseld en worden problemen opgelost. In de praktijk blijkt het prima te functioneren en het initiatief verdient dan ook navolging, zeker voor kleinere gemeenten met minder mogelijkheden is dit een uitkomst.

Categorie Regisseur (Eervolle vermelding)
Gemeenschappelijke regeling Milieu en Afval Regio Breda 'Regionaal Arrangement Duurzame Energie (RADE)' Dit samenwerkingsverband in de regio Breda heeft een uitvoeringsorganisatie in het leven geroepen om echt werk te maken van duurzame energie. De eerste resultaten geven aan dat met deze grondige en slagvaardige aanpak uitstekende resultaten worden behaald en dat het initiatief navolging verdient. Daarom van harte een eervolle vermelding voor dit project.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - -

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie. Meer informatie kunt u verkrijgen bij:
Novem, communicatieadviseur, Paul van de Laar / Anoek Bakx, bereikbaar via de helpdesk gemeenten, 030-2393533

09 dec 02 16:30