Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Utrecht, 9 december 2002

RIVM bevestigt eerdere conclusie milieuorganisaties:

"Fijn stof ernstige bedreiging van volksgezondheid"

Vandaag, op de 50-jarige herdenking van The Big London Smoke, publiceert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de conclusies van een langlopend onderzoek naar oorzaken en gevolgen van luchtvervuiling door fijne deeltjes. Het RIVM concludeert dat gezondheidseffecten door fijn stof in Nederland zo ernstig en omvangrijk zijn dat nadere actie geboden is. Deze luchtvervuiling wordt veroorzaakt door het autoverkeer (met name dieselauto's), door de zeescheepvaart en de binnenvaart, door verbrandingsprocessen in de industrie en door houtkachels in woningen.

Het RIVM bevestigt recente conclusies van de 12 provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu dat extra maatregelen nodig zijn om milieu en gezondheid te beschermen. Schone lucht is, net als schoon water, een rijke natuur en een open landschap een voorwaarde voor de leefbaarheid van ons land. Honderdduizenden mensen in Nederland hebben direct gezondheidsschade van deze vorm van luchtverontreiniging. Kinderen in sterk belaste wijken hebben vaker last van hun luchtwegen. Mensen met astma of COPD moeten vaak thuisblijven. Ouderen met een zwakke gezondheid lopen het risico eerder te overlijden. Het RIVM schat dat misschien wel 10.000 tot 15.000 mensen vroegtijdig komen te overlijden per jaar, als gevolg van de blootstelling aan fijn stof. De milieuorganisaties vinden het huidige beleid van staatssecretaris Van Geel van Milieubeheer niet acceptabel. Ondanks de genoemde effecten op de gezondheid wil het kabinet geen extra maatregelen nemen. Nog sterker: Nederland pleit in de Europese Unie voor versoepeling van de normen.

De milieuorganisaties hebben de afgelopen twee jaar de knelpunten in een viertal hot spots in Nederland in kaart gebracht (zie bijlage). Dat zijn Maastricht (wegverkeer, binnenvaart, industrie), Nijmegen/Weurt (wegverkeer en industrie), Hoek van Holland en Overschie in de Rijnmond (wegverkeer, zeescheepvaart en industrie) en de IJmond (industrie en de zeehaven).

Op 9 en 10 december 1952 vond er in Londen een episode van extreme luchtvervuiling plaats, waardoor bijna 1000 mensen in enkele dagen tijd de dood vonden. Deze tragedie, die de geschiedenis is ingegaan als de Big London Smoke, vormde de directie aanzet voor het invoeren van de trends zettende Clean Air Act in Groot-Brittannië. Heden ten dage komen dergelijke extreme niveaus van luchtverontreiniging niet meer voor in de wereld. De luchtvervuiling door fijn stof is echter nog steeds ernstig. Ondanks nationale en Europese wetgeving is de lucht in Europa nog steeds niet schoon genoeg om onbezorgd in te ademen.

Nadere informatie:
Marc Koene, tel 030-2331328 (privé 071-5222232)
Michel Jehae, tel 030-2331328 (privé 06-29040861)

Bijlage: Locaties en contactpersonen van hot spots in Nederland.

Ingezonden persbericht