DIERENBESCHERMING

Konijn in top tien favoriete kerstgerechten

Den Haag, 9 december 2002 - Tijdens de Kerstdagen kiest 12 procent van de Nederlanders voor het konijn als favoriete vleessoort. Het konijn neemt daarmee een zesde plaats in de 'vlees top-10'. Dat blijkt uit een NIPO-enquete die in opdracht van de Dierenbescherming is uitgevoerd. De Dierenbescherming is geschrokken van het grote aandeel dieren uit de zogenaamde 'verborgen bio-industrie' dat met de Kerstdagen op tafel komt. Naast konijn is het kalkoen ook populair (18%), terwijl ook dieren als ree en hert (3%) en eend (3%) met de Kerstdagen relatief veelvuldig worden geserveerd.

Hoewel vergelijkingen met andere jaren niet kunnen worden gemaakt, bestaat de indruk dat juist rond de Kerstdagen dieren uit de verborgen bio-industrie vaker worden gegeten dan gedurende de rest van het jaar. De gangbare vleessoorten staan overigens ook tijdens de Kerstdagen hoog genoteerd; kip (37%), rund (33%), varken (27%) en vis (19%). Vijf procent kiest voor een vegetarisch gerecht tijdens een van de beide Kerstdagen.

Traditioneel vraagt de Dierenbescherming rond de Kerstdagen aandacht voor het enorme dierenleed in de verborgen bio-industrie. Verborgen, omdat veel mensen zich niet realiseren dat dieren als konijnen, eenden en kalkoenen op een zeer intensieve wijze worden gehouden. Zo komt een konijn vaak niet 'vers van het veld', maar uit een klein draagazen kooitje waarin hij met ongeveer vijf soortgenoten in korte tijd is vetgemest. Overigens is wild konijn geen alternatief voor de Dierenbescherming, die de plezierjacht afwijst.

Het konijn staat dit jaar centraal in de kerstcampagne van de Dierenbescherming. Onder het motto 'Zalig Kerstfeest, maak 't niet te wild' heeft de Dierenbescherming gekozen voor een Maria-beeld dat een dood konijn in de handen houdt. Deze uiting word gebruikt op posters, ansichtkaarten en in advertenties. Het beeld moet mensen wakker schudden. 'We hebben gekozen voor een contrasterend beeld. De Dierenbescherming ziet in de madonna een symbolisch figuur dat past bij de Kerstgedachte en dat ook staat voor ontferming over de zwakkeren, waaronder de dieren', aldus algemeen-directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming.

Jonge konijnen worden als (mest)konijnen met vijf tot zeven exemplaren tegelijk in draadgazen kooitjes van 60x50x30 cm gehouden. Volwassen dieren zitten alleen in kooien. In het donker, omdat dat de dieren rustiger zou houden. Door de veel te krappe behuizing hebben de dieren bijna geen beweging, wat essentieel is voor een gezonde rug en ledematen. Door de prikkelarme omgeving, het gebrek aan sociaal contact en het ontbreken van knaagmogelijkheden, lijden de dieren aan chronische stress en abnormaal gedrag. Ook heersen spijsverterings- en ademhalingsproblemen. Het sterftecijfer is hoog. Mestkonijnen worden na 22 maanden geëxporteerd en geslacht. De Dierenbescherming pleit al jaren vergeefs voor wetgeving voor de konijnenhouderij.

Kalkoenen en bijvoorbeeld eenden treffen geen rooskleuriger lot. De Dierenbescherming roept het publiek daarom op dit jaar eens stil te staan bij hun consumptiegedrag en te kiezen voor een vegetarische maaltijd of diervriendelijker geproduceerd vlees. Biologisch vlees is tegenwoordig goed verkrijgbaar.

(einde bericht)