STICHTING NPOE

PERSBERICHT
Utrecht, 9 december 2002

EU schenkt aandacht aan arbeidsmarktproblemen oudere immigrantenvrouwen

Het Nederlands Platform Ouderen en Europa (NPOE) heeft deze week financiële steun verkregen van de Europese Unie voor onderzoek naar succesvolle strategieën voor (re)ïntegratie in de arbeidsmarkt van oudere immigrantenvrouwen . Het NPOE gaat dit onderzoek uitvoeren met behulp van Europese organisaties van oudere vrouwen en migrantenvrouwen, alsmede met experts uit Duitsland, Engeland, België en Frankrijk. Het onderzoeksproject is getiteld: A+G+E (age, gender, ethniticiy), (Re)integration into the labour market of immigrant women aged over 40.

Aandacht voor leeftijd, etniciteit én sekse
De inzet van A+G+E is te onderzoeken welke projecten en welk beleid zijn ontwikkeld om de (re)ïntegratie in de arbeidsmarkt van immigrantenvrouwen van 40 jaar en ouder te bevorderen. Wat dit onderzoek bijzonder maakt is dat het zich richt op zowel leeftijd, sekse én etniciteit. Immers, veel studies beperken zich of tot het stimuleren van vrouwen op de arbeidsmarkt dan wel het bevorderen van arbeidsmarktparticipatie van migranten. Het onderzoek bouwt voort op de bevindingen van de Commissie AVEM (Arbeidsdeelname Vrouwen uit Etnische Minderheden), ingesteld door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheidsbeleid, die haar werkzaamheden in juni 2002 afsloot.

Voorkomen armoede en sociale uitsluiting
Veel oudere immigrantenvrouwen hebben weinig kansen op de arbeidsmarkt en veel migranten(vrouwen) hebben een laag inkomen. In combinatie met de soms beperkte aanspraken op de AOW zijn de vooruitzichten op inkomen na het 65ste jaar veelal bijzonder ongunstig. Sommige groepen immigrantenvrouwen komen zelfs in de bijstand terecht na de pensioensgerechtigde leeftijd. Hierdoor dreigt een nieuwe groep van bijstandsouderen te ontstaan.
Om (toekomstige) armoede tegen te gaan, is het belangrijk dat immigrantenvrouwen van 40 jaar en ouder kansen krijgen een eigen inkomen te verwerven door werk. Werk is eveneens een belangrijk middel om sociale uitsluiting en isolement tegen te gaan. Ook in het huidige debat over inburgering van immigranten wordt steeds gewezen op het belang van integratie via de werkplek.
Het onderzoek wil een bijdrage leveren aan het voorkomen van deze armoede(val) en het tegengaan van isolement door succesvolle strategieën voor (re) integratie onder de aandacht te brengen van beleidsmakers en andere belanghebbenden.

Organisatie van het onderzoek
Het onderzoek heeft betrekking op Nederlands en op Europees beleid. Afhankelijk van verdere EU steun zal het project worden uitgebreid met studies in andere EU landen. In het najaar van 2003 wordt het eerste rapport verwacht.

Informatie over de uitvoering:
Margit van der Steen (project coördinator)
www.npoe.nl
npoe@seniorweb.nl
t 030-2736133
Postbus 222
3500 AE Utrecht


09 dec 02 11:19