Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

04-12-2002
Vrijwilligersprijs 2002 gemeente Duiven
De genomineerden

Tijdens het Duivense feest van de Internationale vrijwilligersdag dat op maandag 9 december wordt georganiseerd, wordt de Vrijwilligersprijs 2002 uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een oorkonde. Een commissie heeft 3 vrijwilligersorganisaties genomineerd voor deze prijs. De drie genomineerden zijn:

* De EHBO-afdeling Duiven

* De Historische Kring

* De commissie Avondvierdaagse Duiven

Wethouder Ben ter Brake - verantwoordelijk portefeuillehouder voor vrijwilligersbeleid - maakt maandag 9 december bekend welk van deze organisaties met de prijs naar huis gaat.

De criteria
Vorig jaar is voor het eerst de Vrijwilligersprijs Duiven uitgereikt. Toekenning van de vrijwilligersprijs vindt plaats aan vrijwilligersorganisaties van de gemeente Duiven ter honorering en / of stimulering van prestaties op maatschappelijk, cultureel of sportief gebied.
Bij het bepalen van de genomineerden is door de commissie onder meer gekeken naar het brede draagvlak van de vrijwilligersactiviteit. De commissie bestaat uit vier personen die allen deel uit maakten van het lokaal comité Duiven. Het lokaal comité heeft vorig jaar de festiviteiten rond het internationale jaar voor de vrijwilligers georganiseerd.

Een andere reden voor nominatie is dat het moet gaan om een echte vrijwilligersorganisatie. Daarmee wordt bedoeld dat de organisatie met weinig of geen betaalde krachten werkt. Een derde reden voor nominatie is in hoeverre de organisatie door de gemeente financieel wordt ondersteund voor haar activiteiten.

De commissie stond voor de lastige taak om uit de honderden actieve verenigingen en organisaties in Duiven, er drie te halen die op enigerlei wijze (extra) aandacht verdienen, zonder daarmee alle anderen tekort te willen doen. Na enig onderzoek, een aantal gesprekken en vergaderingen heeft de commissie besloten bovengenoemde organisaties te nomineren voor de vrijwilligersprijs 2002.

De genomineerden
Om de drie organisaties nader voor te stellen en te belichten hoe ze hun activiteiten uitvoeren vindt u hiernaast meer informatie.

Commissie Avondvierdaagse Duiven.
De commissie bestaat zeventien jaar en hoopt juni 2003 voor de zeventiende keer de avondvierdaagse te organiseren. Dat gebeurt binnen het verband van de Nederlandse wandelbond, afdeling Gelderland. De organisatie bestaat uit een bestuur van drie leden en een team van rond de veertig vrijwilligers. De commissie ontvangt geen subsidie van de gemeente en draait volledig op de contributie van 3,- per wandelaar. Het bestuur zegt volledig overrompeld te zijn door de nominatie voor de vrijwilligersprijs.

Penningmeester Leni van der Mei, sinds het begin erbij, gaat wat dieper in op de geschiedenis van het wandelevenement in Duiven. "Vroeger moesten onze kinderen afreizen naar Zevenaar, in Duiven werd immers geen avondvierdaagse gehouden. In 1986 middenin de periode dat Duiven flink uit zijn jasje groeide, is daarom op initiatief van Stef Schaap (het vroegere hoofd van de Thuvine school), en Nico de Breij van de wandelclub de Berken ook in Duiven een avondvierdaagse opgestart."
Start en finish waren eerst bij de Thuvine school, maar sinds 1993 is het Eilandplein het centrale punt.

Secretaris Jaap Mos laat trots een lijst zien, waaruit een spectaculaire groei blijkt. "In het begin liepen er 1267 wandelaars mee. Nu zijn we met 2652 deelnemers de grootste avondvierdaagse van de regio." Mos, volgens eigen zeggen geëmigreerd uit Den Haag, doet sinds tien jaar de administratie van de commissie: "wanneer het weer in het voorjaar slecht is geweest kunnen we dat altijd merken aan het lage aantal aanmeldingen. Toch zie je dat zodra het begin van juni nadert, de lijst weer begint aan te trekken. De inschrijving is trouwens vrij : iedereen kan meedoen. Dat geldt natuurlijk ook voor de vrijwilligers."

foto voorzitter Marco Erdhuizen "Zonder de vrijwilligers kunnen we de wandelaars niet laten lopen", meldt voorzitter Marco Erdhuizen. "Zij fungeren als brigadiers bij de oversteekpunten en krijgen daartoe ook een (korte)politieopleiding. Afhankelijk van de route en de knelpunten die we tegenkomen hebben we elk jaar meer of minder vrijwilligers nodig. Vlak voor de vierdaagse is daarom toch altijd weer spannend of we het allemaal voor elkaar krijgen. Tot op heden is dat gelukkig nog altijd gelukt. Ook met de vergunningen hebben we nog nooit problemen gehad."

Eén van de vrijwilligers is Esther Albers. Naast het feit dat het gewoon leuk werk is, is voor de haar de wens de mensen een leuke avond te bezorgen de voornaamste drijfveer om het werk te doen. "Dat dit al zeventien jaar gebeurt en nog steeds groeiende is, is een bewijs dat de avondvierdaagse aanslaat in Duiven".
Op de vraag of de avondvierdaagse over zeventien jaar ook nog bestaat ,antwoorden alle vier volmondig "jazeker".

Naast wat meer vrijwilligers is er eigenlijk maar een grote wens voor de toekomst: "mooi weer in de eerste week van juni."

naar boven

EHBO-Afdeling Duiven
De vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken, afdeling Duiven draait alweer een tijdje mee. De eerste aanzetten van de organisatie dateren nog van voor de oorlog. Dit jaar bestaat de afdeling 57 jaar. De belangrijkste taken van de organisatie bestaan erin om tenminste één keer per jaar een opleidingscursus voor geïnteresseerden te organiseren. Daarnaast bestaat de dienstverlening in het bieden van hulpverlening bij grootschalige evenementen in de gemeente, zoals bijvoorbeeld koninginnedag ,sporttoernooien en de kermis.. De organisatie bestaat uit een 135-tal leden, een team van 30 vrijwilligers en een bestuur van 5 leden. De afdeling ontvangt een subsidie van de gemeente en draait verder op de contributie van de leden.

foto penningmeester Henk Teunissen Aan het woord is penningmeester Henk Teunissen, lid sinds 1975: "In de 27 jaar dat ik lid ben is er veel veranderd binnen de EHBO-wereld. Dat geldt natuurlijk niet de doelstelling, die is nog steeds dezelfde (het bevorderen van al datgene wat kan leiden tot het voorkomen van ongevallen en het verlenen van verantwoorde en lichamelijke hulp bij ongelukken, red.), maar daarmee bedoel ik dat de technieken behoorlijk zijn verfijnd en veranderd. Bijvoorbeeld de hulpverlening bij (slag-)aderlijke bloedingen; vroeger knelde men de ader af, nu drukt men deze dicht." Wat ook is veranderd, aldus Teunissen, is de bereidheid assistentie te verlenen bij evenementen. Vroeger was het een vanzelfsprekendheid dat men zich inzette bij evenementen. "Nu moeten we als bestuur er toch meer aan trekken. Gelukkig is het nog nooit voorgekomen dat we nee moesten verkopen, maar in deze gejaagde tijden is het toch allemaal wat anders geworden. Dat merken we bijvoorbeeld ook bij de 'afgestudeerde' cursisten. Veelal zijn dat toch jonge ouders die meer wilden weten over ongelukken in en rond het huis, en zij hebben eenvoudig weg minder tijd tot hun beschikking. Gelukkig zijn velen van hen ook onderwijzer of peuterleidster of anderszins in staat hun kennis tot te passen."

"Voor onze dienstverlening zijn wij afhankelijk van onze vrijwilligers, die assisteren bij de herhalingscursussen en de zogenaamde Lotusslachtoffers, gediplomeerden die zich als slachtoffer schminken. De cursus zelf wordt geven door instructeurs die de nationale kadercursus hebben gevolgd."

"De subsidie is, naast de contributies en het lesgeld, de belangrijkste inkomstenbron voor EHBO Duiven", zegt de penningmeester. "We zijn er met kunst en vliegwerk steeds in geslaagd een sluitende begroting te krijgen, maar dat komt met name door een verhoging van de tarieven, die een paar jaar gleden is doorgevoerd. Het punt is namelijk dat de materiaal kosten en de vergoeding van de instructeurs toch wel een behoorlijke kostenpost opleveren."

Persoonlijke motivatie om het toch belastende werk te blijven doen is de drijfveer en het belang om mensen in nood te kunnen helpen, en mensen die kennis bij te brengen. "Trouwens ook deze nominatie op zich is ook een belangrijke opsteker."

Belangrijkste wens voor de toekomst: "Meer vrijwilligers!"

naar boven

De Historische Kring "Duiven-Groessen-Loo.
De Historische Kring is opgericht in 1981 en houdt zich bezig met de geschiedenis en de ontwikkeling van de drie dorpen van de gemeente. De organisatie bestaat uit verschillende werkgroepen, te weten genealogie, fotografie documentatie (bewoningsgeschiedenis van oude boerderijen en geschiedschrijving. Een periodiek met historische artikelen ,genaamd Driepas komt drie maal per jaar uit. Andere activiteiten zijn lezingen, inloopavonden en excursies. De organisatie draait op een bestuur van drie en een ledenbestand van 240. De Kring ontvangt een (kleine) subsidie van de gemeente.

Leden van nominerend comité spraken met secretaris Dirk Jonker en stelde hem de vraag waarom het werk van de Historische Kring zo belangrijk is. De heer Jonker zegt daarop:
"Wij vinden het van groot belang om de kennis van de Duivense geschiedenis bij haar inwoners te verdiepen."
Het is de vraag of ze daarin slagen, met name de interesse van de jeugd is tanende. "Toch is de respons bij sommige activiteiten bemoedigend. Toen bijvoorbeeld een lezing werd gehouden over het Pannerdens Kanaal was de zaal te klein. Datzelfde gold toen de luchtfotografie tijdens de tweede wereldoorlog aan bod kwam."

foto secretaris Dirk Jonker De heer Jonker vervolgt: "daarnaast merken we dat wel degelijk belang wordt gehecht aan onze opinie wanneer er in de gemeente ontwikkelingen op komst zijn, die ook gevolgen hebben voor het cultuurhistorische erfgoed. In klankbordgroepen en anderszins (bijvoorbeeld in de monumentencommissie) wordt daarin om onze mening gevraagd en die wordt door betrokkenen, waaronder ook het gemeentebestuur, best wel gewaardeerd, heb ik de indruk. Het gaat er ons daarbij om cultuurhistorische waarden niet rücksichtslos te vernietigen. Deze "belangenbehartiging" is voor ons een zeer belangrijk onderdeel van het werk."

Op de vraag wat de grootste problemen zijn die hij tegenkomt, antwoord hij:
"Dat heb ik al een beetje aangegeven. We hebben verjonging nodig, zowel in ons leden bestaand ,maar ook in de interessegroep. Het is van belang dat jongeren meer waarde hechten aan hun eigen geschiedenis. Daarnaast zou een eigen ruimte ook van belang zijn. Nu is het niet zo dat de ruimte die we op dit moment hebben op 't Eiland, niet voldoet. Het zou gewoon prettig zijn een eigen ruimte permanent in gebruik te kunnen hebben. Een ander aandachtspunt is publiciteit. We zijn ons aan het bezinnen om toch meer aandacht te besteden hoe naar buiten te treden."

De Historische kring bestaat nu ruim twintig jaar. Jonker hoopt dat de Historische Kring nog twintig jaar mee kan. "Als we de bovengenoemde problemen weten te overwinnen, dan wel."

Voor Jonker betekent de nominatie wel iets: "De nominatie voor een vrijwilligersprijs is zeer eervol en stimulerend."

naar boven