RIJKSMUSEUM TWENTHE EN GROLSCH

Hoe smaakte bier 200 jaar geleden?

HOE SMAAKTE BIER 200 JAAR GELEDEN?

In aansluiting op de tentoonstelling 'Hoorn des Overvloeds: zeven eeuwen eten en drinken in de kunst' belicht het Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met Grolsch op 7 december a.s. het thema 'bier'. Plaats van handeling van deze themadag is het Rijksmuseum Twenthe.

In twee cycli van drie inleidingen worden alle aspecten van bier, zoals deze te zien zijn in de tentoonstelling, toegelicht. Han Hidalgo, bekend van jazzcookin en van www.biercuisine.nl, geeft in zijn inleiding 'Koken met Bier' zijn beste bierrecepten prijs. De inleiding 'Van Brood tot Brood' door Henri Reuchlin van het Centraal Brouwerij Kantoor gaat in op de relatie tussen bier en kunst. De inleiding 'Forever Young' door Hennie Heinsman van Grolsch gaat in op de geschiedenis van bier, een product dat eeuwen en zelfs millennia lang steeds een jong product is gebleven. De bezoekers zijn tevens in de gelegenheid bier te proeven zoals het 200 jaar geleden smaakte.

Eerste cyclus inleidingen 12:00 - 12:30 Han Hidalgo 'Koken met Bier' 12:45 - 13:15 Henri Reuchlin 'Van Brood tot Brood' 13:30 - 14:00 Hennie Heinsman 'Forever Young' 14:00 - 14:30 Proeven van '200 jaar oud' bier

Tweede cyclus inleidingen 14:30 - 15:00 Han Hidalgo 'Koken met Bier' 15:15 - 15:45 Henri Reuchlin 'Van Brood tot Brood' 16:00 - 16:30 Hennie Heinsman 'Forever Young' 16:30 - 17:00 Proeven van '200 jaar oud' bier

Deze speciale aandacht voor bier ligt voor de hand. Bier is immers een veelvuldig voorkomend onderwerp in de tentoonstelling en bovendien heeft bier in de loop der eeuwen een centrale rol gespeeld in ons eet- en drinkgedrag. In de zeventiende en achttiende eeuw was goed drinkwater schaars. Water was vaak besmet, terwijl bier door het brouwproces niet alleen een smakelijker, maar ook een veel veiliger alternatief was. Men dronk dan ook bier bij het ontbijt, op feesten en begrafenissen en men maakte er zelfs de pap voor peuters mee aan.

In de toegangsprijs van de themadag 'bier' is inbegrepen, zolang de voorraad strekt, een exclusief voor de tentoonstelling Hoorn des Overvloeds vervaardigd Grolsch Herfstbokglas, een Herfstbok-recept van Han Hidalgo en natuurlijk een bijbehorend fles Grolsch Herfstbok. Deze aanbieding geldt alleen voor volwassenen.

Het Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131 te Enschede, is zaterdag 7 december geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Melitta Frieling, coördinator PR Rijksmuseum Twenthe T 053 4358675, E mfrieling@rijksmuseum-twenthe.nl of met: Coen Thönissen, Hoofd Interne & Externe Betrekkingen, Koninklijke Grolsch NV T 053 4833333, E c.thoenissen@grolsch.nl

Grolsch NV

26 nov 02 10:00