Burnout wordt niet veroorzaakt door werk
ZOETERMEER, 20021206 -- Burnout wordt niet veroorzaakt door werk. Een controversiële stelling ondanks de resultaten van de enquête van deze week op het Onafhankelijk stress en burnoutplatform Burnin.nl . In de afgelopen week werd aan de bezoekers van de Burnin site gevraagd "Waar ligt de oorzaak van uw stress- en burnout- klachten?" Meer dan 820 mensen reageerden op deze vraag. Ruim 52% vindt de combinatie werk&privé de belangrijkste oorzaak, terwijl 37% uitsluitend het werk als oorzaak ziet. Daarmee geeft 89% aan dat de oorzaak van burnout voor een belangrijk deel ligt bij het werk.
Is werk en deels de combinatie werk en privé werkelijk de oorzaak van Burnout? De meeste deskundigen zijn hier duidelijk over en vinden burnout een werkgerelateerde beroepsziekte. Privé problemen kunnen meespelen, maar de focus ligt bij het werk.
Maar ligt de echte oorzaak van burnout niet bij de werknemer zelf? Waar komen "gedragstoornissen" zoals overdreven loyaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme en faalangst vandaan? Ontstaan deze door het werk? Zitten deze gedragstoornissen in ons zelf? De oorzaak hiervan kan liggen in de opvoeding, wellicht deels genetisch bepaald of daar toedoen van ongecontroleerde traumatische situaties van buitenaf.
Iedereen die stressklachten voelt aankomen weet veelal intuïtief wat er gaat gebeuren en waar de oorzaak ligt. Soms zijn deze klachten eenvoudig te neutraliseren door het volgen van bijvoorbeeld een timemanagement training. Maar vaak ligt de situatie complexer en dieper in de eigen persoonlijkheid. Als men te lang teveel op de 'tenen' loopt kun men aanvoelen dat er een moment komt dat de rek eruit is.
Problemen op het werk of moeilijkheden voortvloeiend uit privé omstandigheden vormen veelal de katalysator tot aan de bekende druppel waardoor de laatste zet gegeven wordt tot een burnout. Belangrijk hierbij is wel dat het de werkgever niet vrij pleit. Uiteraard is en blijft de werkgever verantwoordelijk voor het zorgen van een goed werkklimaat en het naleven van de arbeidsomstandigheden conform de arbowet.
De maatschappij vraagt teveel van ons. We analyseren ons zelf en/of situaties werkelijk kapot tot er een burnout op volgt. De wetenschap zou vanuit dit "nieuwe" gezichtspunt onderzoek kunnen doen naar de werkelijke oorzaak, waardoor interventie in de toekomst wellicht succesvoller zou kunnen worden.
Ingezonden persbericht