Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Personenverkeer,

Migratie en Vreemdelingenbeleid Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

6 december 2002

Behandeld

drs. E.M. Driessen

Kenmerk

DPV/JP-299/02

Telefoon

+31 (0)70 3486860

Blad


1/3


Fax

+31 (0)70 3484006

Bijlage(n)

Verslag HLWG d.d. 29 oktober.

E-Mail

edo.driessen@minbuza.nl

Betreft

HLWG Asiel en Migratie

Zoals aan uw Kamer is toegezegd tijdens het Algemeen Overleg inzake de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie en de Staatssecretaris voor Europese Zaken, het verslag toe van de HLWG bijeenkomst van 29 oktober 2002.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 29 OKTOBER 2002 TE BRUSSEL Samenvatting
De HLWG heeft de concept-raadsconclusies inzake de evaluatie van de betrekkingen met derde landen, met het oog op intensievere samenwerking met landen inzake migratiebeheer, nader uitgewerkt. Dit vormt een uitwerking van de conclusies van Sevilla. Hierbij is ingegaan op de vraag welke landen, dan wel regio's, onderwerp van intensievere samenwerking zouden moeten vormen, alsook de criteria aan de hand waarvan tot deze keuze moet worden gekomen. Tevens is gesproken over de concept standaardclausule inzake migratiebeheer, welke onderdeel van deze conclusies zal vormen. De concept-raadsconclusies zullen op 18 en 19 november ter goedkeuring aan de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen worden voorgelegd. Verder is onder andere kort gesproken over het terugkeerprogramma voor Afghanistan, de actieplannen voor Sri Lanka en Irak en de stand van zaken met betrekking tot budgetlijn B7-667 en de onder de budgetlijn ingediende projecten.

Verslag


1. Concept-raadsconclusies inzake de systematische evaluatie van de betrekkingen met derde landen, met het oog op intensievere samenwerking inzake migratiebeheer





Het Voorzitterschap heeft op basis van de voorgaande HLWG-bijeenkomst concept-raadsconclusies opgesteld welke ter bespreking aan de HLWG zijn voorgelegd. Nederland heeft aangegeven dat de titel moest worden gewijzigd. Volgens Nederland gaat het niet om de systematische evaluatie van betrekkingen van landen met het oog op geïntensiveerde samenwerking, maar moet de zaak juist andersom benaderd worden. De conclusies van de Europese Raad van Sevilla spreken in paragraaf 35 duidelijk over de systematische evaluatie van betrekkingen van landen die niet meewerken op het gebied van illegale immigratie. Momenteel zijn we echter nog in de fase waarin we derde landen een intensievere samenwerking willen aanbieden. Wanneer vervolgens vastgesteld zou worden dat deze landen niet of niet voldoende hebben meegewerkt, kan een systematische evaluatie van betrekkingen volgen waarover in de conclusies van Europese Raad van Sevilla wordt gesproken. De huidige titel dekt de lading derhalve niet en zaait verwarring. Nederland meent dat derhalve de titel beter slechts kan spreken over geïntensiveerde samenwerking met derde landen op het gebied van migratiebeheer. Deze suggestie is unaniem door de andere delegaties overgenomen. Tevens heeft Nederland aangegeven dat de inspanningen van de HLWG niet een alleenstaande exercitie mogen vormen. Migratie moet volledig worden geïntegreerd in de externe betrekkingen van de EU. Nederland heeft hiertoe een tekstvoorstel aangeleverd, welke grotendeels in de tekst is geïncorporeerd.

Voorts ging de discussie over de landen welke hier genoemd moesten worden. De Commissie wilde liever helemaal geen specifieke landen noemen. Hoewel het hier gaat om intensievere samenwerking konden de betreffende landen negatieve associaties hebben bij het opgenomen worden op een dergelijke lijst. De Commissie zou het daarom liever hebben over regio's. Nederland zou ook graag regio's noemen, hoewel Nederland wel als middenweg aangaf dat de huidige lijst acceptabel was, mits dit slechts de eerste fase was en nadien andere landen aan bod zouden komen. Deze tweede fase zou dan wel landen in dezelfde regio's moeten behelzen om de regionale aanpak te waarborgen. Uiteindelijk is gekozen voor een aantal landen en is de nadruk gelegd op het feit dat het gaat om een samenwerking die "in eerste instantie" met deze landen plaats zal vinden en dat de omliggende landen hierbij betrokken moeten worden om de regionale aanpak te waarborgen. De discussie wordt voortgezet in de JBZ-Radengroep met het oog op aanname van de concept-conclusies tijdens de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 18 en 19 november.

Verder is als deel van de concept-conclusies gesproken over de standaardclausule inzake migratiebeheer. Bijna alle delegaties reageerden positief, maar tekenden wel een studievoorbehoud aan vanwege het feit dat de tekst van de concept-clausule pas ter zitting werd uitgedeeld.


2. Terugkeerprogramma Afghanistan




Met betrekking tot het terugkeerprogramma inzake Afghanistan zijn er nog twee openstaande elementen, te weten de financiering en de betrokkenheid van de Afghaanse autoriteiten. Tevens zal er in november een Troika meeting met de Afghanen plaatsvinden om het programma verder te ontwikkelen. Vervolgens is voorzien dat het in de JBZ-Raad van 28 en 29 november wordt goedgekeurd.


3. Actieplannen Sri Lanka en Irak

De Commissie heeft de conclusies van oktober jl. gedistribueerd en commentaar ontvangen van enkele lidstaten. Tevens refereert de Commissie aan deze conclusies als inbreng voor de bijeenkomst in Brussel met de Sri Lankaanse autoriteiten eind november. Tijdens de volgende HLWG zal verder worden ingegaan op het actieplan voor Irak.


4. Budgetlijn B7-667

De Commissie geeft een stand van zaken met betrekking tot de selectie van de ingediende projecten onder de budgetlijn. Twee zaken waren hierbij van belang. Het grootste gedeelte van de beschikbare middelen is naar projecten in Afghanistan gegaan (terugkeerprojecten voor gekwalificeerde Afghanen). Tevens bleek tijdens de expert-bijeenkomst dat veel delegaties projecten inzake migratie en ontwikkeling voorstonden. De definitieve lijst met projecten zal binnenkort uitgaan.

===