Stadsdeel Amsterdam-Noord


* B&W akkoord met plannen Centrum Amsterdam Noord 6/12/2002 - Brandveiligheid tijdens de feestdagen Brandveiligheid tijdens de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Waarschijnlijk begint u binnenkort met de voorbereidingen.
De brandweer heeft een aantal brandveiligheidstips op een rijtje gezet. Deze tips bieden ondersteuning bij het kiezen van een boom, het neerzetten van een boom, versiering, het branden van kaarsen, het gebruiken van de openhaard en gourmetten of fonduen.

Komt er een kerstboom? Koop een boom die niet te groot is voor uw kamer. Wilt u het echt veilig doen koop dan een moeilijk brandbare (kunststof) boom. Deze zijn minder brandbaar dan echte bomen. Neemt u toch een echte boom, zet hem neer in een met water gevulde speciale standaard of in een emmer met nat zand. Hierdoor zal de boom minder snel uitdrogen en uitvallen, waardoor het brandgevaar verminderd. Regelmatig bijvullen is dan wel vereist.
Waar komt de kerstboom? Plaats de boom niet in een vluchtroute. Hierdoor voorkomt u dat u ingesloten raakt. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat en plaats hem zo, dat hij niet omver gelopen kan worden. Zet de boom niet te dicht bij de gordijnen of andere makkelijk brandbare materialen.
Verlichting in de boom? Gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen. Gebruik alleen elektrische kaarsjes met een CE-keur. Controleer voor gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer zodat niemand erover kan struikelen. Indien een snoerhaspel wordt gebruikt, moet deze geheel zijn uitgerold. Doe de verlichting uit als u weggaat of gaat slapen. Uitdoen betekent niet het lampje losdraaien. De stekker dient uit het stopcontact gehaald te worden.
Laat u kaarsen branden? Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen houders van brandbaar materiaal zoals plastic, hout, kerstbakjes e.d. Zet kaarsen en kerststukjes op plaatsen waar u ze altijd kunt zien en niet te dicht bij andere brandbare materialen zoals gordijnen. Zet kaarsen niet te dicht bij een warmtebron zoals de radiator van de centrale verwarming of bijvoorbeeld in de vensterbank. De kaarsen kunnen dan week worden en ombuigen. Zorg dat de kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven. Laat kinderen en huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen ook niet voor een paar minuten. Laat kaarsen in kerststukjes niet branden.
Gaat u versiering ophangen? Gebruik geen dennengroen of doe dit slechts in beperkte mate. Dit materiaal is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt het risico op brand. Dergelijk versieringsmateriaal is verkrijgbaar bij de reguliere handel. Vraag hier expliciet om. Versieringsmateriaal langs en aan de plafonds, dient met de onderzijde zo te hangen dat niemand hier tegenaan kan lopen. Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en andere warm wordende apparaten. Hang de versiering op met behulp van ijzerdraad. Fonduen of gourmetten? Vul een spiritusbrander in de buitenlucht. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld. Zorg dat het fonduestel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad staat. Hierdoor voorkomt u dat de tafel te heet wordt en bovendien wordt de gemorste olie opgevangen. Realiseert u zich, dat een spiritusvlam onzichtbaar is; deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is. Ook bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passende deksel op tafel om snel te kunnen reageren. Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. Gebruik geen aardewerk pannen voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur die daarvoor nodig is. Laat (kleine) kinderen nooit alleen fonduen. Reik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken. Heeft u een openhaard? Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand sterk (2 X per stookseizoen). Brand geen (geverfd) afvalhout in uw openhaard. Gebruik een vonkenscherm. Laat de openhaard nooit onbeheerd achter als deze brandt. Maak de openhaard goed uit voordat u naar bed gaat of het huis verlaat. Zorg voor voldoende ventilatie in uw woning en trek in uw schoorsteen. Anders kan de hoeveelheid koolmonoxide in huis ongemerkt tot een gevaarlijk niveau oplopen.
Mocht er iets mis gaan: Blijf kalm, waarschuw de overige bewoners, vlucht volgens uw eigen vluchtplan, houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u, blijf dicht bij de grond, bel na ontvluchting direct 1-1-2.

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Dienst Brandveiligheid van de brandweer 020-5556600.
Deze tips kunt u ook vinden op onze website www.noord.amsterdam.nl onder ons nieuws.

6/12/2002 - Nieuwendam-Noord opgeruimd 2003 in Nieuwendam-Noord opgeruimd 2003 in

De bezem gaat door Nieuwendam-Noord. Op initiatief van de buurtregisseurs van het politiewijkteam Waddenweg start op maandag 9 december een grootscheepse schoonmaakactie in Nieuwendam-Noord. Samen met de buurtconciërges, het stadsdeel en de woningcorporaties zorgt het wijkteam ervoor dat
Nieuwendam-Noord opgeruimd het nieuwe jaar in gaat. De actie duurt een week.
Wat gaat er gebeuren:


- Het wijkteam Waddenweg voert deze week op diverse plaatsen in Nieuwendam algehele verkeerscontroles uit. Alles wat rijdt kan worden aangehouden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de technische staat van het voertuig en of het voertuig niet gestolen is. Ook let men op verzekering en wegenbelasting.

- De politie gaat ook de wijk in om openstaande boetes te innen en vonnissen ten uitvoer te brengen.

- Samen met de milieupolitie gaat het wijkteam Waddenweg extra controleren op het juist aanbieden van huis-en grofvuil. Huisvuil (restafval) mag de avond voor inzameling pas vanaf 21.00 uur worden buitengezet. Grofvuil mag alleen na telefonische afspraak met het stadsdeel op straat worden gezet.

- De milieupolitie verwijdert de fietswrakken op het Waterlandplein en autowrakken in de wijk.

- Het wijkteam Waddenweg gaat surveilleren bij scholen en bushaltes. Daar spreekt het team scholieren en andere personen aan, die hun afval zomaar op straat gooien.

- Samen met een aantal woningcorporaties ( AWV, Rochdale, Eigen Haard, Woningbedrijf Amsterdam en Patrimonium) herhaalt het stadsdeel de vangactie van duiven. Duiven zorgen voor veel overlast in Nieuwendam-Noord. Sinds vorig jaar laat het stadsdeel de duiven op een vriendelijke manier wegvangen. In de omgeving waar veel duiven zijn gesignaleerd zullen lokkooien worden geplaatst. Daarna zal een buizerd, een natuurlijke vijand van de duif, worden losgelaten. De duiven zoeken vervolgens een veilig heenkomen in de lokkooi, waarna ze worden verwijderd. De vangactie loopt door tot januari 2003.
- Tenslotte besteden de wijkverzorgers deze week extra aandacht aan Nieuwendam-Noord. Er wordt bijvoorbeeld vaker geveegd.

Om Nieuwendam-Noord in 2003 schoon te houden, zamelt het stadsdeel vanaf januari vaker huisvuil in.

11/11/2002 - Eremedaille
Eremedaille

Het stadsdeel kent ieder jaar een eremedaille toe aan een bewoner of bewoonster van Amsterdam-Noord, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor ons stadsdeel. Voor de beoordeling wie voor de eremedaille in aanmerking komt heeft de Stadsdeelraad van Amsterdam-Noord uit haar midden een commissie ingesteld, die over de toekenning aan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel adviseert. Als criteria voor de toekenning van de eremedaille gelden:
- bijzondere inzet voor de gemeenschap in Amsterdam-Noord in wijk- of buurtverband;

- de realisering van een persoonlijk initiatief dat een positief effect heeft voor de leefomgeving;

- het leveren van een belangrijke bijdrage op het gebied van de maatschappelijke ontwikkeling.
Daarbij ligt de nadruk meer op de effectiviteit, die wordt gerealiseerd binnen een bepaalde periode.

Het stadsdeelbestuur wil ook dit jaar bewoners in de gelegenheid stellen kandidaten voor te dragen voor de eremedaille. Daarbij is bepaald voor dit jaar de eremedaille toe te kennen in het kader van het thema groen. De medaille zal tijdens de nieuwjaarsreceptie op 17 januari 2003 worden uitgereikt.

Bij vragen kunt u contact opnemen met dhr. D. Coumou, tel. 634 9462.

U kunt schriftelijk voordrachten met motivatie tot 7 december a.s. insturen naar de Commissie Eremedaille, Stadsdeel Amsterdam-Noord, Antwoordnummer 12006,
1000 PM, Amsterdam, t.a.v. D. Coumou.

28/10/2002 - Buurtconciergepost
Buurtconciergepost

Hierbij delen wij u mede dat per 1 november het telefoonnummer 020-6333941 van de Buurtconciergepost op de Lichterstraat 81, 1034 HM Amsterdam zal komen te vervallen. Het nieuwe nummer wat u voortaan kunt bellen is 020-3371710 en fax nummer 020-3371711.


11/9/2002 - Spreekuur Plannen Nieuwendam-Noord Spreekuur Plannen Nieuwendam-Noord:

Meer informatie over de projecten in Nieuwendam-Noord?

In het Plan van Aanpak Nieuwendam-Noord staat omschreven hoe het stadsdeel en de woningbouwcorporaties de komende jaren samen gaan werken aan de vernieuwing van Nieuwendam-Noord. Mocht u vragen hebben over de plannen, bijvoorbeeld over de sloop van woningen (wanneer, welke) of het Sociaal Plan, dan kunt u dit doen tijdens het hiervoor georganiseerde spreekuur.
De bij de plannen betrokken medewerkers staan op de volgende tijden klaar om uw vragen te beantwoorden:

Dinsdag 15 oktober 16.00 uur 18.00 uur
Dinsdag 29 oktober 16.00 uur 18.00 uur
Dinsdag 12 november 16.00 uur 18.00 uur
Dinsdag 26 november 16.00 uur 18.00 uur
Dinsdag 10 december 16.00 uur 18.00 uur

Locatie: Rayonkantoor Patrimonium (Naast het Vianney-centrum) IJdoornlaan 32