Eurlings wil lijst van verboden organisaties
Tweede Kamerlid Camiel Eurlings heeft tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op 3 december jl., gepleit voor het opstellen van een lijst van verboden organisaties. Het was overigens niet de eerste keer dat de CDA-fractie een pleidooi hiervoor hield.
Volgens Eurlings moet er nog veel werk worden verricht alvorens er sprake kan zijn van een Europese consistente aanpak van fundamentalistische en terroristische organisaties. "Nederland heeft te lang afhoudend en afwachtend gedaan. Een terughoudend beleid werd gevoerd als het gaat om het effectief verbieden van terroristische organisaties vergeleken bij andere, gelijkgezinde landen. Zo werken Duitsland en Frankrijk met een lijst van verboden terroristische organisaties. Ons land heeft echter nooit tot het verbieden van bepaalde terroristische organisaties en van hun lidmaatschap over willen gaan. Dit is een ernstig minpunt."
Eurlings: "Het wetboek van strafrecht is dan wel toereikend voor het aanpakken van terroristische activiteiten, as such, maar als het gaat om de aanloopfase, en de ondersteuning daarvan kunnen we te weinig. Bovendien dringt zich daarmee ook nog een beeld op van Nederland dat een softe benadering heeft, hetgeen een aanzuigende werking heeft."
"Organisaties kunnen zich nu vrij in Nederland vestigen. En, onder het mom van bijvoorbeeld liefdadigheid ondergrondse activiteiten voorbereiden en uitvoeren. Wij moeten weg van het beeld van een ruime aanwezigheid in ons land van organisaties die een rol spelen in de financiering van terroristische netwerken of zelfs in de rekrutering en opleiding. Het komt daarbij voor dat organisaties in bijvoorbeeld de VS (Benevolence) of in Duitsland (El Aqsa) vervolgd worden of verboden zijn terwijl de Nederlandse tak van deze organisaties hun activiteiten zonder meer voortzet."
"Het lijkt mij moeilijk verteerbaar dat wij in ons land potentiële terroristen weinig in de weg leggen, hun organisaties toelaten of gedogen en wij tegelijkertijd Den Haag uitdragen als de hoofdstad van het internationaal recht", aldus Camiel Eurlings