Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oud zeer
Over de façades van de Nederlandse rechtsstaat

van

Ellen Pasman

Een van de beroemdste en langdurigste rechtszaken van de afgelopen jaren was de zaak-Oltmans tegen de Staat der Nederlanden. Willem Oltmans' journalistieke carrière werd jarenlang in binnen- en buitenland door de Staat gedwarsboomd. Na ruim veertig jaar veroordeelde een arbitragecommissie de Staat tot een schadevergoeding aan Oltmans van acht miljoen gulden netto.

In Oud zeer neemt Ellen Pasman de processtukken in de zaak-Oltmans tegen de Staat der Nederlanden nauwkeurig onder de loep. Zij laat zien hoe de Staat, via inmenging door de BVD en andere ministeriële kanalen, probeerde Oltmans het journalistieke zwijgen op te leggen.

Maar Oud zeer biedt vooral een kritische beschouwing over de algemene rechtsgang in ons land. Het boek zet vraagtekens bij de open, tolerante en transparante samenleving die Nederland pretendeert te zijn. Het beschrijft hoe grote staatsbelangen, reputaties en politieke intriges de democratische vrijheden en rechten van de burgers soms fundamenteel kunnen aantasten. Ook geeft het inzicht in de afweermechanismen die de Staat kan gebruiken tegen individuen die als lastig worden ervaren, en toont het aan dat de Nederlandse rechtsstaat gevaar loopt om van binnenuit te worden uitgehold.

Ellen Pasman (1958) is sinds 1987 advocaat. Vanaf 1995 tot 2000 was zij advocaat van Willem Oltmans.

Bert Bakker/ISBN 90 351 2423 5/omvang 333 blz./prijs ¤ 16,95

Voor meer informatie of een recensie-exemplaar van Oud zeer kunt u contact opnemen met Suzan Bergman. Telefoon: 020-6241934, fax: 020-4279381, e-mail: s.bergman@pbo.nl. Wanneer u een bespreking van deze titel plaatst ontvangen wij graag een bewijsexemplaar.

Oud zeer van Ellen Pasman

Kernpunten uit het boek:

'Het is de grote verdienste van Ellen Pasman, Oltmans' loyale advocate, dat zij alle processtappen in deze geruchtmakende zaak minutieus, met goed gevoel voor sappige details, heeft vastgelegd.' Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, in zijn voorwoord bij Oud zeer.


- Jonge advocate, wordt door de Nederlanse Vereniging van journalisten bij de zaak Oltmans gehaald. Ze besluit de zaak te gaan 'doen'. Tot haar aanvankelijke verbazing en vervolgens verbijstering blijken de Haagse politiek en de Haagse advocatuur het met de rechtsbeginselen niet erg nauw te nemen. Formele juridische verzoeken om bewijsmateriaal worden eindeloos getraineerd. Wezenlijke schending van de beginselen van de rechtsstaat.

- In Oud zeer zijn voor het eerst de voornaamste aspecten van de zaak-Oltmans opgeschreven door iemand die toegang heeft gehad tot alle dossiers. Bovendien iemand die zelf in het verleden geen (journalistieke of politieke) conflicten met Oltmans heeft gehad en dus in staat is met meer afstand over de zaak te schrijven.

- Het keurige Haagse kantoor Pels Rijcken, het kantoor van de landsavocaat, blijkt rechters-plaatsvervangers in de Haagse rechtbank te leveren. In de zaak-Oltmans bewees het kantoor zijn client, de staat, een slechte dienst door niet te schikken.

- Verbijsterende onthullingen over de manier waarop politiek en juristerij zich in zaken die zij van 'nationaal belang' achten niet houden aan de Trias Politica, maar onder één hoedje spelen. Hoe een procureur-generaal die als getuige wordt opgeroepen slechts onder dreiging met politiedwang verschijnt. Hoe de onschendbaarheid van de Koning wordt aangevoerd als argument om een lid van het Koninklijk Huis niet te laten getuigen. Enzovoorts.

- Oud zeer is bovendien een buitengewoon spannend boek: onderzoeksjournalistiek en rechtbankthriller ineen.