Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

05-12-2002
Uitkomst bewonersenquête afval stemt positief

De uitkomst van de bewonersenquête over de ervaringen en wensen van inwoners van de gemeente Achtkarspelen op het gebied van afvalinzameling stemt positief. 'Inwoners zijn over het algemeen tevreden over de inzamelmogelijkheden die de gemeente biedt op het gebied van glas, papier, GFT-afval, textiel en Klein Chemisch Afval (KCA)', zo wijst de enquête uit.

Wel hebben inwoners behoefte aan meer informatie over inzamelplaatsen en -tijden en (indien van toepassing) inzamelroutes. Ook weet men niet altijd wat er wel en niet thuishoort bij bijvoorbeeld het oud papier of in de glasbak. Aan dat stukje communicatie gaat de gemeente dan ook meer aandacht besteden. Hierbij zal in eerste instantie gebruik worden gemaakt van de Afvalkalender, de gemeentelijke informatiepagina in De Feanster en de gemeentegids.
De enquête wijst namelijk uit dat de meeste inwoners hun informatie over afvalinzameling en -scheiding uit deze bronnen halen. Dit neemt niet weg dat er ook wordt gekeken naar het gebruik van 'nieuwe kanalen'. Hierbij kan worden gedacht aan de website, maar bijvoorbeeld ook aan een thema-avond.

Relatie bewonersenquête-sorteeranalyse
De uitslag van de bewonersenquête vormt samen met de uitslag van de sorteerproef voor huishoudelijk afval (mei 2002) de basis voor een plan van aanpak per afvalstroom, waarmee de gemeente dus ook concreet laat zien wat zij met de resultaten van de sorteeranalyse en de bewonersenquête gaat doen. Het plan van aanpak wordt begin volgend jaar aan de raad gepresenteerd.

Glasinzameling
De inzameling van glas is goed ingeburgerd, het is duidelijk een gewoonte geworden.
Het merendeel van de inwoners (75 procent) brengt al het glas naar de glasbak en 16 procent zegt regelmatig glas naar de glasbak te brengen. Als belangrijkste verbeteroptie komt naar voren glasbakken vaker te legen (5 procent) en méér glasbakken te plaatsen (5 procent).

Papierinzameling
Bijna driekwart van de inwoners (75 procent) geeft aan al het papier gescheiden in te leveren, een verdere 23 procent geeft aan het meeste papier gescheiden in te leveren. Van de relatief kleine groep niet of weinig scheiders (6 procent, 22 personen) geeft 23 procent aan dat het 'teveel moeite kost'. De huis-aan-huis-inzameling is het meest populair (genoemd door 57 procent), gevolgd door papiercontainers van verenigingen (genoemd door 28 procent).

Driekwart van de ondervraagden is tevreden over de huidige manier van inzamelen, 8 procent vindt dat er wel meer frequent huis-aan-huis ingezameld mag worden.

Inzameling GFT-afval
Bijna 85 procent geeft aan alles of het meeste GFT-afval gescheiden aan te bieden. Wanneer ook inwoners die zelf GFT-afval verwerken door middel van een compostvat tot de groep 'goede afvalscheiders' wordt gerekend, dan komt dat percentage op bijna 90 procent.

Zelf composteren wordt steeds populairder; zo geeft bijna een kwart (24 procent) van de ondervraagden die zelf nog niet composteren aan interesse te hebben in een compostvat. Dit zou mogelijk een oplossing zijn voor het verbeterpunt dat de ondervraagden aangaven, namelijk het vaker ophalen van GFT-afval, vooral tijdens de zomermaanden.

Textielinzameling
De meeste geïnterviewden geven aan dat ze iets nuttigs doen met hun overtollig textiel.
Denk bijvoorbeeld aan hergebruik als poetslap. Voor diegenen die voor meer dan de helft van gebruikt textiel gescheiden aanbiedt, is het helpen van een goed doel erg belangrijk.
De meeste inwoners die overtollig textiel gescheiden aanbieden maken dan ook gebruik van de Humana containers (61 procent) of laten deze huis-aan-huis ophalen (34 procent). Opvallend is dat 36 procent van de ondervraagden slechter blijkt te gaan scheiden wanneer er geen goed doel aan de inzameling is verbonden.

Klein Chemisch Afval (KCA)
Bijna driekwart (72 procent) geeft aan al het KCA of bijna alles in te leveren. Meer dan de helft (55 procent) geeft aan tevreden te zijn over de KCA-inzameling, 31 procent is ontevreden. Die ontevredenheid is met name te wijden aan de relatief beperkte inzamel- en openingstijden van het KCA depot.

Over de enquête
In totaal werden 432 bewoners (telefonisch) geïnterviewd, waarvan 412 alle vragen hebben beantwoord. De enquête bestond uit 48 inhoudelijke en een 12 tal achtergrondvragen. In de enquête is inwoners niet alleen naar hun mening gevraagd over de inzameling van afvalstromen; ook afvalstoffenheffing, Diftar en communicatie komen in de enquête aan bod.

Het complete rapport 'Bewonersenquête afval gemeente Achtkarspelen' is vanaf vrijdag 6 december te downloaden via deze website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Joost Fröling, communicatieadviseur, telefoon (0511) 548145