HANDVESTGR PUBL VERANTWOORDEN

Handvestgroep Publiek Verantwoorden publiceert eerste rapporten

Apeldoorn, 4 december 2002

Handvestgroep Publiek Verantwoorden publiceert eerste rapporten COA en Kadaster 'goed op weg' in ontwikkeling publieke verantwoording, ook enkele verbeterpunten geconstateerd.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Kadaster zijn als eerste twee zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) onderzocht door het Visitatiecollege Publiek Verantwoorden. Dit onafhankelijke College, bestaande uit mr. Vera Keur (voorzitter VARA), prof. dr. Roel in 't Veld (decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur) en mr. Hein van Oorschot (burgemeester Delft), heeft zijn bevindingen vastgelegd in een tweetal rapporten en deze aangeboden aan de Handvestgroep Publiek Verantwoorden. Vandaag zijn deze rapporten openbaar gemaakt. In de rapporten is te lezen hoe het College de ontwikkelingen van de organisaties op het gebied van publiek verantwoorden beoordeelt.

Bevindingen COA
In mei 2002 is het COA als eerste ZBO bezocht door het Visitatiecollege. Het College oordeelde dat het COA zich heeft ontwikkeld van een pioniersorganisatie tot een professionele organisatie die de bedrijfsvoering goed op orde heeft. Tevens heeft het college respect voor de wijze waarop het COA zich manifesteert in de dynamische omgeving waar het mee te maken heeft. Verbeterpunten ziet het College in het prioriteit aanbrengen in de doorvoering van veranderingen. Een andere belangrijke opmerking betreft een nauwkeurige bepaling van producten en dienstverlening en het daaraan verbinden van kwaliteitseisen. Tot slot zouden gasten van het COA volgens het College in de toekomst beter betrokken kunnen worden bij de organisatie.
Het onderzoek biedt het COA concrete handvatten voor verhoging van de kwaliteit van de verantwoording over de dienstverlening. Bestuur en hoofddirectie onderschrijven de noodzaak tot het definiëren van producten en de daarmee samenhangende kwaliteitseisen. Daarnaast sterken de bevindingen van het College het COA in het besef op de juiste weg te zijn voor wat betreft publieke verantwoording.

Bevindingen Kadaster
De visitatie van het Kadaster vond plaats in augustus 2002. Het Visitatiecollege is positief over hetgeen het Kadaster in het afgelopen decennium aan veranderingen tot stand heeft gebracht. Er is volgens het College sprake van een gestage voortgang. Het Visitatiecollege ziet een verbeterpunt in de communicatie richting klanten over de ratio achter de tariefwijzigingen. Verder vraagt het College zich af of de externe bekendmaking van kwaliteitsmaatstaven voor producten en diensten enigszins achterloopt, gezien de vele inspanningen die de organisatie reeds verricht heeft op het gebied van kwaliteit. Tot slot beveelt het College aan dat het Kadaster snel invulling geeft aan de regierol die de organisatie voor zichzelf ziet in het krachtenveld van alle organisaties die zich met topografische informatie bezighouden en daarover communiceren met de omgeving. Het Kadaster onderschrijft de observatie van het College ten aanzien van de openbaarheid van kwaliteitseisen en zal hierop nog dit jaar actie ondernemen. De explicitering van de regierol is inmiddels in gang gezet.

www.publiekverantwoorden.nl
De rapporten van COA en Kadaster zijn te vinden op www.publiekverantwoorden.nl. Deze site is vanaf 5 december in de lucht en bevat naast de visitatierapporten algemene informatie over de Handvestgroep Publiek Verantwoorden en de aangesloten ZBO's.

Achtergrond
In november 2000 hebben het COA, de IB-Groep, het Kadaster, de RDW en Staatsbosbeheer het Handvest Publieke Verantwoording ondertekend. In dit Handvest geven deze ZBOs aan dat ze zich niet willen beperken tot het afleggen van verantwoording die nodig is voor uitoefening van de ministeriële verantwoordelijkheid, maar zich ook publiek willen verantwoorden voor hun handelen en voor de kwaliteit van de dienstverlening.
De beginselen uit het Handvest zijn geconcretiseerd in het zogeheten Tastbaar Arrangement. Het arrangement voorziet in een instrument waarmee organisaties hun relatieve positie op het gebied van publieke verantwoording kunnen bepalen. Publiek Verantwoorden wordt hierin opgevat als leerproces. Dit leerproces start met een zelfevaluatie door het ZBO. Deze zelfevaluatie omvat een positiebepaling voor vier themas, te weten: kwaliteit, prijs/prestatie, responsief handelen/participatie en transparantie.
Nadat de zelfevaluatie is afgerond, bezoekt het Visitatiecollege het ZBO. Het Visitatiecollege vormt zich een oordeel op basis van de verkregen informatie en spreekt zich in zijn aanbevelingen uit over de gewenste leercurve. Het College richt zich in zijn aanbevelingen in het bijzonder op de relaties tussen en mogelijke discrepanties in de instrumentatie en operationalisering van de themas uit het Handvest. In de volgende jaren zal de gevisiteerde organisatie hieraan invulling geven, waarna het College (tenminste eens in de vier jaar) de organisatie weer bezoekt om vast te stellen in welke mate de ambities van de organisatie zijn waargemaakt.