Beter kwaliteitsbeleid nodig bij zorginstellingen
Zorginstellingen voldoen bij lange na nog niet aan de kwaliteitseisen die de wet stelt. Ook innovatie komt maar mondjesmaat op gang en brede toepassing van goede, vernieuwende initiatieven blijft dikwijls achterwege of duurt veel te lang.
Dit is onaanvaardbaar voor de kwaliteit van de zorg. Dit schrijft staatssecretaris Ross van VWS vandaag aan de Tweede Kamer in een brief over kwaliteitsbeleid in de zorg. Ross vindt ook dat de inbreng van patiënten en consumenten beter geregeld moet worden bij de ontwikkeling van de kwaliteit en dat de prestaties van zorginstellingen beter zichtbaar moeten zijn voor gebruikers van de zorg.
De staatssecretaris wil dat instellingen binnen twee jaar beschikken over het wettelijk vereiste kwaliteitsplan. Zij wil hiervoor op korte termijn met de betrokken brancheorganisaties van onder andere ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, GGZ en public health spreken over het maken van een plan van aanpak door de brancheorganisaties.
De hoofdlijnen van de nieuwe aanpak door zorgaanbieders zijn: méér garanties voor goede kwaliteit, minder regels, meer gebruikmaken van opleiding en een grotere rol voor ICT. Ook wil de staatssecretaris instellingen en verzekeraars duidelijker aanspreken op hun verantwoordelijkheid. De prestaties van instellingen moeten beter meetbaar en onderling vergelijkbaar worden. Zorgverzekeraars moeten - als inkopers van zorg voor clienten - betere afspraken maken over de te leveren kwaliteit. Dit moet binnen twee jaar goed geregeld zijn.
Bestuurlijke boetes: "waardevolle suggestie"
Ross steunt de aanpak van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die heeft aangekondigd harder op te gaan treden tegen instellingen waar de kwaliteit ernstig tekort schiet. Het idee van Inspecteur-Generaal Kingma, om de IGZ boetes te laten uitdelen, vindt Ross 'een waardevolle suggestie' die ze nader wil laten onderzoeken. Bij de Tweede Kamer is momenteel een wetsvoorstel in behandeling dat zorginstellingen verplicht ernstige fouten te melden bij de IGZ.
De staatssecretaris noemt in haar brief onder andere de pharmacie en de thuiszorg als sectoren die als voorbeeld kunnen dienen wat betreft de kwaliteitsontwikkeling. Ook noemt zij goede voorbeelden van innovatie bij een aantal zorgaanbieders, zoals de zorg voor zwangere vrouwen met verhoogd risico, verpleeghuiszorg aan dementerenden en thuiszorg aan specifieke groepen. Opvallend is dat bij de instellingen die aan innovatie hebben gedaan het bij deze verbeteringen niet alleen de kwaliteit betreft, maar dat ook de veiligheid verbetert, de klant meer tevreden is, de zorgverlener het werk leuker vindt en het geld doelmatiger besteed wordt.
Ross vraagt de brancheorganisaties in de zorg de komende maanden per sector plannen van aanpak voor een aktiever kwaliteitsbeleid op te stellen.
Kwaliteit van zorg staat deze week centraal op www.staatssecretarisross.nl