Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/173

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

04 december 2002

Nr. 02/173

Staatssecretaris Rutte: 10.000 gesubsidieerde banen omzetten in gewone banen

In 2003 en 2004 kunnen werkgevers subsidie krijgen voor het omzetten van zogenaamde instroom/doorstroombanen (ID-banen of Melkertbanen) in gewone banen. Voor de subsidieregeling is 170 miljoen euro beschikbaar, 17.000 euro per baan. Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil met de regeling werkgevers stimuleren in 2003 10.000 gesubsidieerde banen om te zetten in banen met een lage CAO-loonschaal. De overige gesubsidieerde banen moeten volgens Rutte meer dan voorheen een opstap worden naar gewoon werk. Voor de ID-banen in de sectoren zorg, onderwijs en kinderopvang komen aanvullende maatregelen. De betrokken ministeries trekken hier extra geld voor uit.

Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Rutte naar de Tweede Kamer heeft gezonden. De maatregelen die Rutte aankondigt, zijn tot stand gekomen in samenspraak met de sociale partners, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en verschillende sectoren. Met sociale partners is ook overeengekomen dat zij in de CAOs afspraken zullen maken over behoud van laagbetaalde banen voor ID-werknemers en dat zij daarvoor waar nodig nieuwe CAO-schalen zullen invoeren.

Met het beoogde aantal van 10.000 kan ongeveer één op de vijf ID-banen een gewone baan worden. De eerder aangekondigde bezuiniging op het gemeentelijk budget voor gesubsidieerd werk, houdt een vermindering van het aantal bezette ID-banen met ongeveer 8.000 in. Staatssecretaris Rutte verwacht dat met het omzetten van ID-banen in gewone banen gemeenten de bezuiniging in 2003 kunnen realiseren, zonder dat dit gepaard gaat met verlies van nuttige banen in maatschappelijke sectoren.

Naast het omzetten van gesubsidieerde banen in gewone banen, wil Rutte aanvullende maatregelen nemen om meer doorstroming in de resterende ID-banen te bevorderen. Hij constateert dat gemeenten in 2003 1,7 miljard euro beschikbaar hebben voor het naar werk begeleiden van bijstandsgerechtigden. Daarvan zit 1,25 miljard euro vast in gesubsidieerde banen, met weinig uitstroom naar gewoon werk. In 2003 zijn er ongeveer 430.000 bijstandsgerechtigden. Als ID-banen worden gebruikt als tijdelijke opstapbanen, kunnen veel meer bijstandsgerechtigden van gesubsidieerd werk gebruik maken.

Zorg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt geld beschikbaar om in de zorgsector en de jeugdhulpverlening de subsidieregeling voor het omzetten van ID-banen in gewone banen in 2004 en volgende jaren voort te zetten. Bovendien wordt de regeling uitgebreid. Er komt ook een premie op de uitstroom van ID-medewerkers naar bestaande vacatures. De premie heeft de vorm van een vaste vergoeding voor opleidings- en scholingskosten. In totaal is een aanvullend bedrag van 30 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zal met de sociale partners in het onderwijsveld afspraken maken om voorwaarden te scheppen voor de betaling van een beperkte inleenvergoeding (bijvoorbeeld 15 procent van de loonkosten) door werkgevers aan gemeenten, in ruil voor de toezegging dat de ID-baan een aantal jaren behouden blijft. Gedurende die periode kan de werkgever het nodige in het werk stellen om doorstroom naar gewone banen in het onderwijs te bevorderen. Onderwijsinstellingen kunnen hiervoor geld uit het schoolbudget gebruiken. Als over deze regeling en de financiering overeenstemming kan worden bereikt met de onderwijsvakbonden, maakt het ministerie hiervoor in 2003 een bedrag van 14 miljoen euro vrij.

Kinderopvang

In de kinderopvang kan een deel van de groepshulpen op ID-banen doorstromen naar de functie van groepleidster. Hiervoor moeten zij drie jaar gedeeltelijk werken en gedeeltelijk een opleiding volgen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal stimuleren dat met werkgevers in de kinderopvangsector wordt bezien of deze ID-werknemers na afloop van hun leer-werktraject een gewone baan kunnen krijgen. Met de werkgevers zouden dan afspraken kunnen worden gemaakt over het betalen van inleenvergoedingen, waarbij rekening wordt gehouden met de gedeeltelijke inzetbaarheid van de medewerkers in verband met het volgen van een opleiding. Daarnaast wordt door het ministerie 2 miljoen euro extra ingezet voor de doorstroom van ID-medewerkers in de kinderopvang naar gewone banen. Verder mogen gemeenten een deel van de subsidie voor uitbreiding van de kinderopvang in 2003 inzetten voor het omzetten van ID-banen in gewone banen.

Convenant

Rutte kondigt aan dat het kabinet met sociale partners en de VNG een convenant gesubsidieerde arbeid zal sluiten. In dat convenant zullen afspraken worden vastgelegd over de uitvoering van de subsidieregeling en over de ondersteuning van werkgevers en gemeenten bij het benutten van de regeling.

Wet inschakeling werkzoekenden (WIW)

Tot slot stelt het kabinet 40 miljoen euro beschikbaar om problemen bij de uitvoering van de Wet inschakeling werkzoekenden (een andere vorm van gesubsidieerde arbeid) op te lossen. Zo komt er compensatie voor gemeenten die meer mensen dan gemiddeld moeten laten uitstromen om de bezuiniging in 2003 op te vangen. Verder komt er meer geld voor werkervaringsplaatsen beschikbaar.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over aanvullend pakket gesubsidieerde arbeid