---
Brieven aan de Kamer
---
Antwoorden op de schriftelijke vragen naar aanleiding van de brief Defensie
en het Strategisch Akkoo
04-12-2002
Abusievelijk is in de beantwoording van de schriftelijke vraag 23 van de vaste commissie voor Defensie naar aanleiding van de brief Defensie en het Strategisch Akkoord (Kamerstuk 28 600X, nr. 10) van 8 november jl. een vergissing gemaakt. In de eerste zin van het antwoord dient namelijk in plaats van vervroegd functioneel leeftijdsontslag te worden gelezen ontslag. Bijgaand bied ik u het correcte antwoord op deze vraag (in samenhang met vraag 25) aan.
DE MINISTER VAN DEFENSIE,
23. Hoe verhoudt de voorgenomen versnelde uitstroom van (oudere) militaire BOT'ers zich tot de verhoging van de FLO-leeftijd? Wat zijn de financiële en personele implicaties van het terugbrengen van deze leeftijd tot 55 jaar?
25. Hoeveel militair personeel zal naar verwachting op vrijwillige basis vervroegd afvloeien? Gaat de regering over tot gedwongen ontslagen indien deze hoeveelheid tegenvalt? Zo nee, hoe denkt de regering dan het aantal te schrappen functies te behalen?
Er is geen sprake van het terugbrengen van de ontslagleeftijd tot 55 jaar, maar van een ontslag op vrijwillige basis voor een gelimiteerde groep van 1.200 beroepsmilitairen, uiterlijk twee jaar voor de thans geldende ontslagleeftijd. Het gaat om ongeveer de helft van het totaal aantal beroepsmilitairen dat in de daarop volgende twee jaar de reguliere ontslagleeftijd bereikt.
De verhoging van de ontslagleeftijden gaat in vanaf 2006, volgens de systematiek die is afgesproken met de centrales voor het overheids-personeel. De vervroegde uittreding van 1.200 militairen is echter aan de orde in 2003. Er is dan ook geen rechtstreekse relatie. Wel is vooruitlopend op de verplichte verhoging sprake van stimulering van het nadienen. Dit beleid wordt onverminderd voortgezet, waarbij stimulering van nadienen aan de orde is voor die militairen die niet in het kader van de in 2003 voorziene eenmalige regeling reeds voor de vigerende ontslagleeftijd zijn uitgetreden.
De regering gaat ervan uit dat het quotum van 1.200 militairen wordt gehaald. Indien dit onverhoopt niet het geval is zullen passende nadere maatregelen worden getroffen. Gedwongen ontslagen zullen zoveel mogelijk worden voorkomen.
Nieuws
Ministerie van Defensie