Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 3 december 2002

AZ- Aanwijzen veiligheidsrisicogebied Heerlen-Centrum Het college heeft besloten een groot gedeelte van de binnenstad van Heerlen als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. In dit gebied kan dan het instrument preventief fouilleren ingezet worden. Dit instrument is een waardevolle aanvulling op de bestaande instrumenten die al in Operatie Hartslag worden toegepast.
Aanleiding om het instrument nu in te zetten vormt het feit dat vooral in de straatdrugsscene van Heerlen-Centrum door de politie zeer veel wapens worden aangetroffen en dat er veelvuldig geweldsincidenten plaatsvinden waarbij wapens in het spel zijn.
Het veiligheidsrisicogebied omvat het centrum van Heerlen, een gedeelte van GMS en de Rector Driessenweg en omgeving. De officier van justitie besluit wanneer en hoe het instrument daadwerkelijk wordt ingezet.

AZ- Wijziging gebied gebiedsontzeggingen
Het college zal nog voor kerstreces besluiten om het bestaande gebied waar het instrument gebiedsont-zeggingen van toepassing is, uit te breiden. Momenteel wordt met de politie overlegd over de exacte invulling.
Aanleiding voor de uitbreiding is in het kader van Operatie Hartslag:
·het effectiever kunnen optreden tegen de drugsscene (dealers en runners)in het centrum;

·het sneller en adequater kunnen aanpakken van de uitwaaieringeffecten;

·het verplaatsen van het tijdelijke OAC naar de Rector Driessenweg.
AZ 23502 Fietsherstelproject Limburg Zuid
Het college van B&W heeft besloten in ieder geval gedurende een periode van 2 jaar deel te nemen aan het Fietsenherstelproject Limburg Zuid en de daarvoor gevraagde bijdrage ad 3323,08 ter beschikking te stellen. Het betreft een samenwerkingsproject van Reclassering Nederland, het Kringloopcentrum van de Rd4, de regiopolitie Limburg-Zuid district Heerlen, de regiopolitie Limburg-Zuid, district Kerkrade en de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Voerendaal en Vaals.

Het is de bedoeling, dat op aangeven van de politie, de gemeenten of burgers tweedehands fietsen door het Kringloopcentrum worden opgehaald. Door taakgestraften worden de fietsen vervolgens geselecteerd, gerepareerd en opgeknapt. De Rd4 bewaart de fietsen, totdat ze te koop worden aangeboden aan slachtoffers van diefstal. Het project wordt na 1 jaar geëvalueerd, waarna besloten wordt of het wordt voortgezet.

AZ 25481 Aflopen zittingsperiode gemeentelijke Ombudscommissie Burgemeester en wethouders stellen aan de raad voor de leden van de gemeentelijke Ombudscommissie voor een periode van vier jaar te herbenoemen. De huidige leden zijn bij besluit van de raad van 2 februari 1999 (Gemeenteblad 1999, Afdeling A, nummer 22) benoemd. De zittingsperiode van vier jaar loopt binnenkort af. Gelet op de positieve ervaringen met de personen is herbenoeming gepast.

De gemeentelijke Ombudscommissie bestaat op dit moment uit de volgende personen:

- mevrouw mr. T.S. Bierma; zelfstandig ondernemer; voorzitter;
- de heer R.H.M. Bodewitz; werkzaam bij Essent; lid;
- de heer mr. J.P.G. Hautvast; werkzaam bij AZL Group; lid;
- de heer mr. J.J.J.M. Vinken; werkzaam bij Hestia Groep; plaatsvervangend lid;(door de commissie aangewezen als plv. voorzitter)

- de heer mr. J.A.J. ter Huurne; werkzaam bij gemeente Kerkrade; plaatsvervangend lid;

- de heer P.G.J. Paquay; werkzaam bij UWV GAK; plaatsvervangend lid.
OW 25636 Invoering DIFTAR voor huishoudelijk afval Het college van B&W stemt in met de invoering van DIFTAR, een systeem waarin de hoogte van de afvalstoffenheffing wordt bepaald door enerzijds de grootte van de containers voor rest- en GFT-afval en anderzijds door het aantal keren dat deze worden aangeboden: het zogenaamde volume-frequentiesysteem. B&W wil hiermee naar een systeem voor inzameling van huishoudelijk afval toe, waarin de burger die zuinig is met afval en deze beter scheidt, ook minder hoeft te betalen aan afvalstoffenheffing.

DIFTAR kan echter niet zomaar worden ingevoerd. In de binnenstad en bij de hoogbouwcomplexen wordt nu nog gewerkt met vuilniszakken en met inzamelcontainers. Dat zal moeten veranderen wil je dit ophaalsysteem kunnen invoeren. Bovendien moet de capaciteit van straatvoorzieningen fors vergroot worden, omdat er meer gescheiden afval zal worden aangeboden. Daarnaast laat ervaring elders zien dat invoering van DIFTAR ook leidt tot meer zwerfvuil. Voor deze problemen moeten oplossingen worden bedacht. Het ondergronds plaatsen van grote afvalcontainers is daarbij belangrijk, maar ook communica-tie over het hoe en waarom moet de Heerlenaar er toe brengen om zorgvuldig met zijn afval om te gaan. Deze vraagstukken moeten nog goed worden uitgezocht, voordat tot daadwerkelijke invoering wordt overgegaan. Bovendien wordt dan ook duidelijk hoe de winst van een schoner milieu opweegt tegen de noodzakelijke investeringen.

SO 25588 Schema koopzondagen 2003
Het college van burgemeester en wethouders heeft de koopzondagen vastgesteld voor 2003. In de bijlage staat u het schema koopzondagen 2003 voor de verschillende stadsdelen. Het schema is in overleg met de verschillende ondernemersverenigingen en na afstemming van voorkeuren en belangen opgesteld. Uitgangspunt in het gemeentelijke beleid bij het opstellen van schema koopzondagen 2003 is dat er per stadsdeel een eenheid moet zijn in het open zijn van winkels op zondag. De tijden waarvoor de vrijstelling geldt, zijn in Heerlen-centrum en Hoensbroek tussen de 12:00 en 17:00 uur tenzij anders vermeld. De tijden waarvoor de vrijstelling op de Woonboulevard geldt zijn tussen 10:00 en 17:00 uur. De ondernemersorganisatie adviseert de leden op de woonboulevard de openingstijd 10:00 17:00 uur te hanteren en in de overige centra 12:00 17:00 uur.
Ook is de gezamenlijke wens uitgesproken om de koopzondagen een meerwaarde te geven door middel van thematisering en een koppeling met activiteiten en evenementen. In de eerste kolom van het schema kunt u zien, dat er voor 2003 al een aantal duidelijke themas zijn aangegeven. Een daarvan is Euroshopping, de koopzondag die wordt georganiseerd en gepromoot in Euregionaal verband.

SO 25059 Stedenbouwkundige studie, grondexploitatie Heerlerbaan Kerkplein e.o.
Het college heeft voor de locatie Kerkplein Heerlerbaan / Dr. Meulemansstraat e.o de stedebouwkundige visie vastgesteld en de grondexploitatie als uitgangspunt aanvaard.
De gemeente is inmiddels eigenaar geworden van het pand Heerlerbaan 90 en 92. Op korte termijn zullen de panden worden gesloopt. De stedenbouwkundige studie is opgesteld voor deze locatie en de omliggende gronden annex de locatie naast café Drieluik. De studie kent een drietal herontwikkelingsvari-anten, waarbij met name de bestaande parkeerfaciliteit als een belangrijk item wordt gezien en waarmee rekening gehouden is.
Het ligt in de bedoeling om met een ontwikkelaar te komen tot nadere afspraken rond het opstellen van bouwplannen en realisatie hiervan. Aangezien het een stedenbouwkundige studie betreft is het nog niet geheel duidelijk om hoeveel woningen (appartementen) en hoeveel m2 dienstverlening het gaat. Op korte termijn zal er een informatieavond voor belangstellenden worden georganiseerd.

gemeente Heerlen, 3 december 2002
afdeling communicatie
tel: 045 - 5604070
persvoorlichting@heerlen.nl