P E R S B E R I C H T
Rotterdam, 3 december 2002
Vernieuwende aanpak voor Rotterdamse wijk
Publieke en private partijen werken samen aan revitalisering Tarwewijk
Om de leefbaarheid van de Tarwewijk in Rotterdam-Zuid te verbeteren, heeft de gemeente een drietal private partijen benaderd voor de aanpak van de woningvoorraad in deze wijk. Op woensdag 4 december tekenen Amstelland Ontwikkeling, Bouwfonds Wonen en woningcorporatie de Nieuwe Unie met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam hiervoor een intentieovereenkomst.
Amstelland Ontwikkeling, Bouwfonds, de Nieuwe Unie en OBR werken momenteel aan een ondernemingsplan voor de Tarwewijk. In dit plan wordt aangegeven onder welke condities en binnen welke financiële en juridische randvoorwaarden een deel van de woningvoorraad in de wijk verworven en herontwikkeld kan worden. Om daar meer inzicht in te verkrijgen, verrichten de partijen momenteel een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden van diverse locaties. Enige maanden geleden verwierven Amstelland Ontwikkeling, Bouwfonds en de Nieuwe Unie al 120 woningen in Tarwewijk. Tot de periode 2012-2015 betreft het de aanpak van circa 1.650 woningen. De bedoeling is om medio 2003 het ondernemingsplan af te ronden en een definitieve overeenkomst te sluiten. De partijen streven naar een langdurige
samenwerking.
Integrale aanpak
Op initiatief van de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Charlois wordt er de komende jaren volop in de Tarwewijk geïnvesteerd. De deelgemeente is in de Tarwewijk gestart met een integrale aanpak. Het hiervoor ingestelde projectbureau stemt de nodige maatregelen op fysiek, sociaal en economisch gebied en op het terrein van veiligheid op elkaar af. Ook in het Rotterdamse collegeprogramma krijgt de Tarwewijk extra aandacht, met name op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.
Marktonderzoek
Nieuw in een dergelijke aanpak is de deelname van marktpartijen in de herontwikkeling van een deel van het onroerend goed. Met deze werkwijze worden kennis en middelen van de overheid gecombineerd met kennis en middelen van marktpartijen. De private partijen willen op basis van gedegen marktonderzoek per locatie het woningaanbod afstemmen op de wensen van de toekomstige bewoners.
Het innovatieve en grensverleggende karakter van de aanpak van de Tarwewijk - met name de publieke-private samenwerking in een problematisch vooroorlogs gebied - was voor het ministerie van VROM aanleiding een subsidie van 4,6 miljoen euro te verstrekken in het kader van het Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV).
Namens de partijen zullen de volgende personen de intentie-overeenkomst tekenen: Amstelland Ontwikkeling De heer drs. G.F Bolk (regiodirecteur) Bouwfonds De heer ir. M.A. Jelier (regiodirecteur) De Nieuwe Unie De heer ir. L.M. Overboom (adj. directeur) OBR De heer drs. M.G.T. Pastors (wethouder)
Om het belang van deze revitalisering en de rol van de private partijen daarin te onderstrepen zal de portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van de deelgemeente Charlois, de heer D.J. Schrijer, de overeenkomst mede ondertekenen.
Noot voor de redactie,
Amstelland NV