Provincie Flevoland



Aanpassingen Nota Flora en Fauna

De nota Flora & Fauna Flevoland is klaar om definitief vastgesteld te worden. Het college van Gedeputeerde Staten heeft de inspraakreacties verwerkt en de ontwerpnota op een aantal punten aangepast. In totaal stuurden 24 personen of organisaties een reactie aan Gedeputeerde Staten.

In de maanden juli, augustus en september lagen het ontwerp voor de nota Flora & Fauna Flevoland en de daarbij behorende
ontwerpverordening beheer en schadebestrijding dieren ter inzage. De nota beschrijft op welke manier de planten en dieren in Flevoland beschermd worden en wanneer het is toegestaan om bepaalde soorten van een plek te verdrijven of zelfs te bejagen.

De wijzigingen die Gedeputeerde Staten na de inspraakreacties hebben aangebracht, zijn er voor een belangrijk deel op gericht om de regels zo eenvoudig mogelijk te houden en zo praktisch mogelijk. Zo zijn onder meer de voorwaarden gewijzigd voor het verlenen van ontheffingen voor het verdrijven of bejagen van een aantal diersoorten. Voordat het bestrijden van schadelijke dieren wordt toegestaan moet de boer een bedrag investeren in maatregelen om schade te voorkomen. Dit bedrag was in de ontwerpnota afhankelijk van de opbrengst van het gewas. Boeren kunnen nu volstaan met het nemen van twee maatregelen om schade te voorkomen. Werken die toch niet, dan wordt ontheffing verleend.

Daarnaast kon in het oorspronkelijke plan voor veel soorten pas ontheffing worden aangevraagd als er daadwerkelijk schade werd veroorzaakt. In de tijd die verstrijkt tussen het indienen van de aanvraag en het verlenen van de ontheffing zou de schade aanzienlijk kunnen oplopen. In de aangepaste nota staat dat voor meer soorten van tevoren een ontheffing wordt verleend. Dat gebeurt aan een zogenaamde faunabeheereenheid en voorwaarde is wel dat deze faunabeheereenheid in een faunabeheerplan beschrijft hoe zij de schadebestrijding aanpakt. Deze werkwijze geldt onder anderen voor de vos.

Boeren in de Noordoostpolder krijgen bovendien toestemming om zwarte kraaien en kauwen te bestrijden die schade veroorzaken aan granen, peulvruchten, maïs en fruit.
Op dit moment is er nog geen Faunabeheereenheid in Flevoland, maar die wordt naar verwachting nog dit jaar opgericht.

Bij de wijzigingen is nog geen rekening gehouden met mogelijke aanpassingen van de Flora & Faunawet naar aanleiding van recente uitspraken van de Tweede Kamer. De Statencommissie voor Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Cultuur bespreekt de nota Flora & Fauna op 12 december 2002. In de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten kan de nota dan formeel worden bekrachtigd.