OSB

Persbericht
dinsdag 3 december 2002

FNV wijst loonbod 2,5% op basis van Sociaal Akkoord af

Amper een week na het sluiten van het Sociaal Akkoord tussen de centrale werkgevers- en werknemerspartijen en het Kabinet, legt FNV Bondgenoten de gemaakte afspraken al naast zich neer. OSB, Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, was namens de werkgevers in de schoonmaakbranche bereid om bij de lopende onderhandelingen voor een nieuwe CAO het maximale loonbod van 2,5% op basis van het Sociaal Akkoord te bieden. Dit bleek voor de bonden niet genoeg. Ondanks de bereidheid van CNV BedrijvenBond om hierover verder te praten, brak FNV om onbegrijpelijke redenen vanochtend het overleg af zonder nadere afspraken te maken over een vervolg. Wat OSB betreft is er de uitdrukkelijke wens om door te praten.

OSB heeft de vakbonden voorgesteld afspraken te maken over de verlenging van de huidige CAO met 1 jaar. In die CAO zou een afspraak gemaakt kunnen worden over een loonstijging van maximaal 2,5%. Werkgevers willen aan deze CAO een aantal plussen toevoegen, waarmee onder andere negatieve inkomenseffecten voor bepaalde groepen werknemers per 1 januari 2003 eenmalig deels kunnen worden gecompenseerd. Verder willen werkgevers afspraken maken over onderwerpen als vereenvoudiging en naleving van de CAO, ouderenbeleid en kinderopvang. Afspraken op het gebied van de aanpak van ziekteverzuim, willen werkgevers nu niet maken in afwachting van nieuwe wet- en regelgeving vanuit de overheid. Door het afbreken van het CAO-overleg zetten de vakbonden echter tot teleurstelling van werkgevers ook het nieuw af te sluiten ARBO-Convenant op het spel. De sterke impulsen op het terugdringen van het ziekteverzuim, die uitgaan van het ARBO-Convenant, worden hiermee door de vakbonden eenvoudigweg terzijde gelegd.

Binnen het geschetste kader van het Sociaal Akkoord lag er vanuit werkgeverszijde een royaal bod aan de vakbonden. Dat de vakbonden (en in het bijzonder FNV Bondgenoten) nu weglopen voor hun verantwoordelijkheid, vindt OSB slecht voor de branche en slecht voor de positie van de werknemers in de branche. OSB wil de onderhandelingen spoedig hervatten en roept de beide bonden op zo snel mogelijk naar de onderhandelingstafel terug te komen.


---

Noot voor de redactie (