Persbericht, 3 december 2002
Nieuwe monitor bedrijfsruimtemarkt
12% van de bedrijven VERHUIST KOMENDE 3 JAAR
De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt is erg dynamisch. 12% van de bedrijven gaat komende drie jaar zeker verhuizen, nog eens 17% overweegt dat te gaan doen. 7% is afgelopen twee jaar verhuisd. Huurders van bedrijfsruimten verhuizen bovendien twee keer zo vaak als eigenaargebruikers. Belangrijkste eisen die bedrijven aan een nieuwe locatie stellen zijn: ontsluiting per auto (63%), uitbreidingsmogelijkheden (53%) en parkeergelegenheid (52%).
Dit zijn conclusies uit de nieuwe Database Bedrijfsruimtegebruikers Nederland van de Stec Groep, adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed. Ruim 1.400 gebruikers van Nederlandse bedrijfsruimte (dus geen kantoorruimte) hebben deze zomer een vragenlijst ingevuld over de wensen en eisen die ze aan hun huisvesting stellen. Het onderzoek wordt elke twee jaar herhaald.
Aandeel huur groter dan verwacht
32% van de bedrijfsruimtegebruikers in Nederland huurt, 67% is eigenaargebruiker. Het aandeel van huurders blijkt groter dan tot nu toe algemeen wordt aangenomen. Vooral in de groothandel en dienstverlening (zoals een hoofdkantoor of een call center gevestigd in bedrijfsruimte) wordt relatief veel gehuurd. Opvallend is dat het huurdeel in Noord-Nederland met slechts 17% veel lager is dan in de rest van Nederland. Lease is
- met een schamel procentje - nauwelijks aan de orde bij Nederlandse bedrijfsruimten.
Huurprijzen het hoogst in de Randstad
De huurprijzen verschillen fors binnen Nederland. In de Randstad betaalt 27% van de huurders meer dan ¤ 100 per vierkante meter, gevolgd door Zuid-Nederland (11%) en
Oost-Nederland (8%). In Noord-Nederland betaalt vrijwel geen enkel bedrijf meer dan ¤ 100.
Buitenlandse bedrijven huren en betalen meer
Buitenlandse bedrijven in Nederland huren veel meer dan Nederlandse bedrijven: 46%
versus 31%. Ze zijn bovendien bereid een hogere huur te betalen: 38% betaalt meer dan
¤ 75 Euro, bij Nederlandse bedrijven is dat 25%. Buitenlandse bedrijven zijn overigens vooral in de Randstad en in Zuid-Nederland gevestigd.
Beperkte belangstelling voor parkmanagement
Ongeveer een vijfde van de bedrijven op bedrijventerreinen is georganiseerd in een of andere vorm van parkmanagement. Van de grote groep die niet georganiseerd is zegt het merendeel (80%) ook niet geïnteresseerd te zijn. En dat terwijl parkmanagement nu op vrijwel elk nieuw terrein door de overheid wordt gewenst.
Beveiliging is een hot item
Bij de bedrijven die wel een voorkeur hebben voor parkmanagement, vindt 71% gezamenlijke beveiliging het belangrijkste aspect, zo blijkt uit de database. Op grote afstand volgen afvalmanagement (32%), ICT-infrastructuur (19%) en beheer van de openbare ruimte (ook 19%). De meeste bedrijven hebben nauwelijks behoefte aan gemeenschappelijke marketing van het terrein, voorzieningen voor bedrijven en collectief vervoer.
18% van bedrijfsvloer is kantoorruimte
Gemiddeld 18% van de vloeroppervlak van bedrijfsruimtegebruikers is kantoorruimte, de rest bedrijfshal. Bij bedrijfsruimtegebruikers in de logistiek en dienstverlening is het aandeel kantoorruimte groter: respectievelijk 22 en 25%. En in de Randstad is dit aandeel groter dan daarbuiten: 22 versus 16%.
Kengetallen voor overheid en marktpartijen
Het onderzoek vond plaats onder een representatieve groep gebruikers: klein en groot, gevestigd op diverse typen bedrijventerreinen maar ook daarbuiten, en verdeeld over alle regio's in Nederland. Dankzij de meting ontstaat nu voor het eerst een compleet beeld van de voorkeuren van bedrijfsruimtegebruikers in Nederland, inclusief een serie belangrijke kengetallen voor de bedrijfsruimtemarkt.
De gegevens in de database zijn van groot belang voor diverse partijen. Zo kunnen overheden de planning en invulling van bedrijventerreinen beter laten aansluiten op de vraag. Ook krijgen zij handvatten voor het implementeren van zorgvuldig ruimtegebruik. Vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars krijgen een veel beter inzicht in de gebruikers van bedrijfsgebouwen. In de kantoren- en woningmarkt is dat inzicht al veel langer voorhanden.
/ / / / /
Noot voor de pers
Als u een toelichting wilt, kunt u contact opnemen met Peter van Geffen, telefoon
(024) 352 16 16 of 06 52 56 79 69; email p.vangeffen@stec.nl