VERENIGING GOLFKARTON

Golfkarton juicht derde Convenant Verpakkingen toe

In het jaar 2005 moet tenminste 75% van al het papier en karton in Nederland hergebruikt worden. Dat is de belangrijkste aanscherping van het nieuwe papiervezelconvenant, een onderdeel van het derde Convenant Verpakkingen dat morgen in Den Haag ondertekend wordt. Voor de Nederlandse golfkartonindustrie leidt deze aanscherping niet tot extra druk. De heer Schrijver, directeur van de Vereniging Golfkarton: De golfkartonindustrie doet het goed. Ik schat dat nu al bijna 80% van de gebruikte golfkartonnen verpakkingen terugkomt via het oud papier.

Golfkarton en de inzet van gerecycled papier
De golfkartonindustrie is een grote afnemer van gerecycled papier. Meer dan 75% van het golfkarton wordt gemaakt van gebruikte kartonnen en papieren verpakkingen, kranten en tijdschriften. Dit percentage groeit nog steeds. De golfkartonindustrie levert door deze stofzuiger-functie een belangrijke bijdrage aan het behalen van de aangescherpte doelstelling in het derde Convenant Verpakkingen.

Milieustatus
De milieustatus van golfkarton werd op 3 september dit jaar bekrachtigd door het Europees Parlement. In een amendement werd bepaald dat een herziening van de Europese Richtlijn Verpakkingen en Verpakkingsafval een einde moet maken aan de positieve discriminatie van producthergebruik t.o.v. materiaalhergebruik van verpakkingen. De Golfkartonindustrie pleit ervoor dat dit ook zijn beslag krijgt in de uiteindelijke regelgeving. Dat zou een kroon op het werk zijn van een industrie die verpakkingen produceert waar 100% van het materiaal hergebruikt kan worden.

Vereniging Golfkarton
De Vereniging Golfkarton bestaat sinds 1949 en behartigt de belangen van de Nederlandse golfkartonindustrie. De 10 aangesloten producenten van golfkarton verpakkingen nemen met bijna 2.700 medewerkers meer dan 95% van de Nederlandse golfkartonproductie voor hun rekening. Jaarlijks produceert de industrie ruim 1 miljard m2 golfkarton die tot
1,7 miljard dozen, trays en displays worden verwerkt. Bijna de helft van deze verpakkingen is bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. Speciaal voor deze afnemers heeft de Vereniging Golfkarton een hygiënecode ontwikkeld, die eisen stelt aan de productielocatie,
-omstandigheden en - procedures, en draagt daarmee bij aan een optimale hygiënische productie en distributie.