Gemeente Alkmaar


Groene rolemmers met verhoogd handvat in januari uit roulatie

Alkmaar, 2 december 2002

De Horn-Zuid is de eerste ophaalwijk waar de oude groene rolemmers met verhoogd handvat worden vervangen door gloednieuwe hogere exemplaren. Deze rolemmers zijn afgeschreven en aan vervanging toe. Op dinsdag 14 januari 2003 start het omruilen, wat altijd plaatsvindt op dezelfde dag dat het gft-afval wordt opgehaald. Na De Horn-Zuid volgen de ophaalwijken Koedijk-De Weijdt, Boekelermeer, De Omval, De Hoef, Oudorp-Centrum, De Nollen, Daalmeer-Zuidwest, Daalmeer-Noord en Bergermeer. Bijna 4400 huishoudens krijgen met deze omruilactie te maken.

In 1989 zijn in Alkmaar de eerste groene rolemmers in het straatbeeld verschenen. Voor het inzamelen van GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) was een rolemmer van 120 liter toen een logische keuze. Dit model is herkenbaar aan een verhoogd handvat. Pas in een later stadium kwamen voor het GFT-afval grotere rolemmers van 140 liter op de markt. Deze hebben 20 liter meer inhoud doordat ze hoger zijn. Er zijn momenteel zowel 140 als 120 liter rolemmers in Alkmaar in gebruik.

Hoewel de nieuwe vuilniswagens van de gemeente beide typen groene rolemmers kunnen verwerken, werkt het niet handig. De omschakeling gaat ten koste van de snelheid en de productiviteit. Arbo-technisch is het wisselend beladen van verschillende rolemmers ook niet goed. Er bestaat dan een vergrote kans op blessures. De gemeente Alkmaar vervangt daarom vrijwel alle groene rolemmers met verhoogd handvat.

In totaal zijn 6000 exemplaren met een verhoogd handvat uitgezet in Alkmaar, waarvan een deel al is vervangen. Sommige mensen in de betreffende wijken hebben dus al een hogere groene rolemmer. Deze worden niet vervangen. Alle wijkbewoners krijgen echter een week van tevoren een brief met uitleg en een sticker in de bus. Ook via internet, de stadskrant en advertenties in de krant wordt iedereen tijdig en volledig geïnformeerd.

Wie nog een oude rolemmer heeft met een verhoogd handvat, plakt de sticker met eigen adres-gegevens op de deksel. Vervolgens moet iedereen de groene rolemmer op de eigen omruildag aan de weg zetten, leeg of vol. Eerst worden alle groene rolemmers geleegd. Daarna worden alleen groene rolemmers omgeruild met verhoogd handvat die aan de weg zijn gezet met een ingevulde sticker op de deksel. Het kan zijn dat het niet lukt om overal op de inzameldag zelf om te ruilen. De oude rolemmer moet men echter laten staan totdat deze is omgeruild. Uiterlijk de volgende ochtend is deze meegenomen en staat er een nieuwe voor in de plaats.

Mensen wiens rolemmer niet is omgeruild omdat ze zich niet aan de instructies hebben gehouden, moeten zelf langskomen op de Stadswerf om hun rolemmer om te ruilen. Na de omruildag worden groene rolemmers met verhoogd handvat niet meer geleegd. Een uitzondering wordt gemaakt voor rolemmers van rolstoelgebruikers die een laag model hebben omdat ze niet uit de voeten kunnen met een hogere. Deze rolemmers zijn herkenbaar aan een rode sticker en worden niet vervangen. Geregistreerde rolstoelgebruikers kunnen deze rolemmer blijven gebruiken.

De vervanging en aanschaf van nieuwe rolemmers kost ¤ 231.000,-. De oude rolemmers worden gereinigd en verkocht aan een bedrijf dat het kunststof opnieuw benut voor nieuwe producten.

Met vragen kunnen inwoners terecht bij het meldnummer (072) 548 94 44, (maandag tot en met vrijdag van 8.00 -16.00).