CDA

Buijs: vooralsnog niet akkoord met aangekondigde sanering visserij

De CDA-fractie gaat vooralsnog niet akkoord met de in de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aangekondigde sanering van 22.000 brutoton in Nederlandse visserij. Volgens Tweede Kamerlid Siem Buijs staat niet alleen de vissector zelf, maar ook de gehele economie daaromheen op instorten. "Is de situatie nu al zorgelijk, dan zijn de berichten die we uit Brussel ontvangen ronduit rampzalig".

In het kader van de Europese herstructurering van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) moet de Nederlandse vloot nog verder saneren met 22.000 brutoton, dat zijn ca. 60 grote kotters. "En dat, terwijl we weten dat sinds 1997 onze vloot al met 25% is gereduceerd. Zes EU-landen (zuidelijke landen en Ierland) hebben protest aangetekend en willen niet aan deze saneringsregel gevolg geven. Zij zoeken het meer in het strenger bestraffen van illegale visserij. Naar ik heb begrepen, neigt de EU ernaar om schepen die korter zijn dan twaalf meter uit te zonderen van sanering, om aldus tegemoet te komen aan de bezwaren van deze zes landen", aldus Buijs.

Buijs wil alleen van 'gelijke monniken, gelijke kappen' weten, als het gaat om het saneren. "Waarop is trouwens de berekening van de hoeveelheid te saneren capaciteit gebaseerd?", zo vroeg hij de staatssecretaris in het nota-overleg over het onderdeel visserij van de begroting LNV. Mocht er onverhoopt toch sanering plaatsvinden, dan wil Buijs dat het Kabinet garandeert dat er voldoende financiële middelen beschikbaar komen om dit netjes te regelen.